Fårikål igjen

fa%cc%8arika%cc%8al-pa%cc%8a-bordet2Høsten er her, og med den følger selvfølgelig fårikål. Nå er det bare noen dager til fårikålens dag også. Men det er alltid lov å jukse når det gjelder fårikål. Èn for my kan det aldri bli. Denne rustikke retten MÅ ikke bare serveres rustikk, det går fint an å ha en litt forfinet festmiddag også. Bytte ut øl og snaps med vin for eksempel. Eller kjøre alkoholfritt. Og hvorfor ikke Gulløye istedenfor mandelpoteter. Alt går an!

fårikål
Du trenger ikke så mange ingredienser til denne deilige høstretten; fåre- eller lammekjøtt, hodekål, mel, salt og godt med pepper. Og litt vann.
fa%cc%8arika%cc%8al-koker
Noen liker kålen skåret i store biter, og det er absolutt godt. Og noen liker å koke den til kålen blir brun, og gjerne svir seg litt i bunnen. Stekt kål er jo også godt!
faarikaalgryte
Andre liker den skåret i litt mindre biter, med masse pepperkorn. Og noen liker å spise litt av pepperkornene. Hver sin smak, vi gjør hva vi liker.
gulloye
Ferske, fine Gulløyepoteter er en flott erstatning for mandel- eller Ringerikspoteter. Alt trenger jo ikke være likt, hver gang!

Fårikål med Gulløyepoteter og Cremant

Vi har gjort litt stas på det; servert på hvite tallerkener, med Gulløyepoteter, og Cremant de Bourgougne servert i tilårskomne champagneglass. En hvit musserende laget på “sorte” druer; Blanc de noir. Frisk, sprudlende og god.

Ingredienser:
fåre eller lammekjøtt til 4
1 stor hodekål
salt
hele pepperkorn
litt mel
litt kokende vann
Slik gjør du:
Del opp kålen i passe biter, etter egen smak. Smør en kjele med godt smør, legg i kjøtt lagvis med kålen, og strø litt salt og mel imellom lagene. Dersom du bruker hel pepper strør du ut pepperkorn i lagene. Bruker du pepperbeholderen med hull, legger du den i midten av lagene. Tilslutt heller du i vannet, koker opp og lar kjelen småkoke, jo lenger jo bedre. Det må synke godt sammen, og gjerne brune seg litt i bunnen, det gir ekstra god smak.
Vi bruker pepperkorn direkte, og selv tygger jeg noen av dem. Men pepperbeholderen er også helt grei. Server dine favorittpoteter til retten. Gulløye er deilig!

fårikål

Og som skrevet: Fårikål kan også serveres veldig rustikt; med øl og snaps, og i terracotta.

Print Friendly, PDF & Email