Dampede villreker og kalmar


Argentinske villreker (Pleoticus mülleri), er de eneste ville varmtvannsrekene du får kjøpt hos matkjedene. Eng: Wild Argentine red shrimps, Ty: Argentinische Rotgarnele, Fr: Salicoque rouge d’Argentine, It: Gambero argentino, Sp: Camarón langostin argentino. Fordi arten har en kort reproduksjonssyklus på 12 til 16 måneder, har næringen klart å høste den uten å tømme ressurser; en form for naturlig bærekraft forsterket av myndighetenes forskrifter og to fiskeriforbedringsprosjekter. De rå rekene er røde, og kokt har de en sødmefull smak. De beste kjøper du råfryste og tilbereder selv. De fiskes i syd-Atlanteren rundt kysten av Argentina, vanlig lengde er 12 cm, men de kan bli inntil 19 cm.
Litt godt tilbehør og fyll må vi ha; innkokt balsamico, soppsoyasaus, vanlig soyasaus, masse god hvitløk, finhakket purre eller vårløk, chiliblandingskrydder, og litt sukker.
Lag en deilig risotto etter oppskriften på pakken. Her er forresten en oppskrift.
Først litt jomfruolje i woken, så hvitløken, brun den litt men ikke svi den.
Bland i soyasausene og resten av ingrediensene, og la putre noen minutter.
Klipp opp villrekene i ryggen dersom de ikke er klippet opp, fjern evt den sorte strengen. Fyll i så mye som mulig av fyllet. Skjær en kalmar eller akkar nesten igjennom slik du ser på bildet. Gjør klar en bambusdamper eller annen damper, gjerne dampinnsats til kjele. Legg i rekene og kalmaren, og legg på resten av sausen. Damp i 8-10 minutter.
Helt enkelt; rekene og halve kalmaren (andre halvparten fikk kona), og risottoen. Dryss over noen oppklippede aspargestopper. Litt av din beste jomfruolje er god å dryppe over.
Print Friendly, PDF & Email