Brosme og breiflabb i en fei!
Lophius piscatorius er det latinsk navnet på breiflabb eller marulk, og Brosme brosme er det latinske navnet på brosme. Begge to er deilige fisker med smakfullt fast kjøtt. Nå i førjulstiden tar vi gjerne litt flere kjøttfrie dager, dvs vi spiser fisk; det blir nok kjøtt i dagene fra lillejulaften og frem til nyttår! Brosmen ligger forresten til venstre.
![](https://i0.wp.com/matartikler.com/wp-content/uploads/2017/12/Brosme-og-breiflabb-dampes.jpg?resize=480%2C398&ssl=1)
De fine filetstykkene ligger til damping. Breiflabben er uten ben, brosmen selges med sideben som det kreves litt arbeid med for å få ut; det beste er å skjære et langsgående snitt på begge sider av benrekken og kaste den, da får du riktignok en liten filetflik på utsiden av benene, men den smaker jo like godt som den store fileten.
Brosme har man stort sett alltid spist i Norge, mens breiflabb (og steinbitt) gikk på sjøen igjen; den var jo så stygg! Etter hvert kom den i butikken, som styggdyr! Litt som kongekrabben; først et udyr på havets bunn, et udyr vi ikke ville ha: «selg den rimelig til det norske folk», sa noen». Akkurat, 500 til 600 kroner kiloen høres jo nokså rimelig ut. Det heter å drive forretning!
3 store asparges var det vi hadde i kjøleskapet, så da brukte vi de og en deilig salatblanding.
Dampet breiflabb og brosme
![](https://i0.wp.com/matartikler.com/wp-content/uploads/2017/12/Brosmeretten.jpg?resize=480%2C664&ssl=1)
Og godt ble det; servert med ringerikspoteter, asparges og salat. Bare med litt av vår beste olivenolje overdrysset litt kvernet pepper som «saus».
Ingredienser:
brosme og breiflabbfilet
asparges
salatblanding
ringerikspoteter
olivenolje og litt kvernet pepper.
Slik gjør du:
Damp fisken noen minutter til fiskekjøttet ser ferdig ut, dvs med en nydelig hvitfarge. Kok de grønne aspargesene i vann tilsatt en teskje smør, og litt salt og sukker, de er ferdige når de er mørkegrønne og med bitt.
Lag en dressing til salaten og server med ringerikspoteter.