Kylling som i Piemonte, skritt for skritt.

Pollo alla cacciatore heter denne deilige høstretten fra Piemonte. Eller Jegerens kylling kan vi vel kalle den på norsk. En enkel rett å tilberede, og brukt når man fikk uventede gjester før jakten, før man fikk innlagt telefon i Piemonte. Den ble også laget med kanin; Coniglio con peperoni. Litt annerledes og med paprika, men den tjente den samme funksjonen; lett å tilberede når de fikk uventet besøk. 

Piemonte var et fattig område helt opp til 1950-60 årene. Toppvinen Barolo var ikke av dagens kvalitet og måtte luftes 48 timer, og veiforbindelse mellom de små landsbyene i åsene fantes nesten ikke. Mye er forandret.

Del opp en 1300 grams kylling omtrent slik, og salte og pepre den etter egen smak.

Under jakten var det vanlig at uanmeldte gjester kom på besøk, eller for å jakte hos bonden. Dette var på den tiden hvor det var mye hare, due og fasan i Langhe-området, i dag er det lenger imellom viltet. Kanin og kylling var noe de fleste hadde på gården, og litt løk og tomater var også vanlig hele høsten. Så på denne måten klarte bonden raskt å trylle frem denne deilige retten.

Jomfruolje, smør, rosmarin og laurbærblad er starten på denne smakfulle retten.
Kjøttet er lagt i med skinnsiden ned, og kraften er varmet opp. Her er det brukt kalvefond fra flaske, og hjemmelaget steinsoppkraft.
Snu kjøttstykkene når de har fått en fin lysebrun farge.
1 stor løk og tre plommetomater skal i gryten etterhvert.
Del først tomatene i halve, og så i halve igjen, skallet beholder du på i denne retten.
Løken i skiver har fått putre med noen minutter, tomatene er så fordelt over gryten.
Store, fine, hvite bønner varmes opp med litt jomfruolje, og irøres lettrømme.
Retten er ferdig, de siste 10 minuttene fikk et par hvitløkkløfter koke med med. Flytt de litt rundt underveis!

Pollo alla cacciatore

Retten er lagt opp, de to store fine aspargesene ligger for seg. En god hvit brugunder med en anelse smør passet fint til denne deilig retten. En enkel hvit italiener går også bra. (Jeg tenker på vinen, ikke kylling)

Ingredienser:
en ung kylling på ca 1,3 kilo
1 dl jomfruolje
50 gram smør
1 rosmarinkvist
1 laurbærblad
1 stor løk
3 plommetomater
1/2 liter kraft
store hvite bønner og lettrømme
asparges
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene. Aspargesen varmer du i en kjele eller stekepanne med litt vann, en liten smørklatt, litt salt og litt sukker.
Som alle vet er det ikke aspargestid nå, men noen fine fra Peru går helt fint. Ikke bry deg om hva “ekspertene” sier, de peruvianske er absolutt gode nok utenom sesongen, bare de er tilberedt riktig. La de koke opp, og kok dem til de er mørkegrønne i fargen. Litt lenger med så store som disse. De skal være al dente, ikke slappe og hengende når du løfter dem opp!

%d bloggere liker dette: