Sverdfisk, godt men truet

Sverdfisk er ikke noe man inntar daglig. Heller sjelden er bedre, den er flere steder utrydningstruet, og er den fisket i Middelhavet; IKKE KJØP DEN! Vi kjøpte noen koteletter i Spania for et års tid siden, men den var fra bæredyktig fiske. Slow Food skriver at den “lovlige” bør være fisket i det østre Stillehavet. For mange år siden gikk hundrevis av kjøkkensjefer sammen om å ikke servere sverdfisk fra nord-Atlanteren noen år, og det hjalp.(“Give Swordfish a Break Pledge.”) I 2000 var bestanden oppe på 94% igjen. Så det nytter hvis viljen er der! Bildet over: Sverdfisk, Wikimedia commons encyclopedia, “Pieni Tietosanakirja”.jpg

Mange av oss kjenner nok igjen dette bilde av Ernest Hemingway. Mange slike bilder av ham ble tatt gjennom årene, dette er fra 1934, utenfor Cuba, før overfisket tok overhånd.

Vår sverdfisk var “lovlig” å kjøpe. Vi dryppet over litt appelsinsaft, krydret med salt og pepper, og litt persille. Hvitløk er et naturlig tilbehør når du er i Spania. Sverdfisk: Xiphias gladius, Eng.:, Swordsfish, Ty.:, Schwertisch, It.:, Pesce spada, Sp.:, Pez espada

Så fikk denne deilige fisken putre i litt jomfruolje til den var passe, dvs ikke gjennomstekt helt, litt rå i midten, som tunfisk.

Disse store potetene så ut som mandelpoteter, og smakte som mandelpoteter, men det VAR ikke mandelpoteter. Kjempegode! De fikk koke seg passe møre.

Flotte saftige tomater ble til en tomatsalat, med litt olje, sjalottløk og hvitløk. Ja og noen dråper sitron tilslutt.

Kinakål fikk brunes lett, så tyknes med litt god fløte, og tilslutt saltet og pepre vi den litt.

Ingredienser:
en god kotelett sverdfisk til hver
poteter
1 kinakål
tomater
sitron og litt appelsinsaft
sjalottløk og hvitløk
jomfruolivenolje
Slik gjør du:
Her er det bare å følge forklaringen under bildene. Enklere kan det ikke gjøres. Men pass på å ikke steke fisken for mye, da blir den tørr, akkurat som tunfisk. En god spansk hvit Rioja går bra til denne deilige retten.

Print Friendly, PDF & Email