Brandade med parmesan

Brandade er en deilig fransk rett med en deilig norsk råvare; norsk klippfisk. Vi har laget den med ferdig utvannet fisk fra Dybvik, og det gikk helt fint. Man lurer jo alltid litt når nye produkter kommer på markedet. Akkurat utvannet klippfisk og stokkfisk har lenge vært et ønske; klippfisk får vi tak i men utvannet stokkfisk fra Halvors tradisjonsfisk er det verre med. Den er kanskje forbeholdt byene?

Klippfisk, olivenolje, creme fraiche, hvitløk, sjalottløk, laurbærblad, timian, melk og poteter er det du trenger til denne deilige retten.

Etter at fisken har trukket ferdig , deler du den opp slik at den blir omtrent som på bildet. Er alt gjort riktig skal fisken være lett å dele, og fin til å røre sammen med potetene og resten av ingrediensene.Alt er blandet. Nå trengs det en god del røring, brandare, før retten får den fine glatte, men allikevel rustikke konsistensen.

Brandade med parmesan

Ingredienser: (gir 4 forretter eller 2 hovedretter)
500 gram ferdig utvannet klippfisk
500 gram skrelte poteter, mandelpoteter feks
1,5 dl olivenolje
1,5 dl oppvarmet melk
3 ss creme fraiche
3 fedd presset hvitløk og en sjalottløk
timian + et laurbærblad
salt og pepper + 3 pepperkorn
litt brødrasp og masse revet parmesan
Slik gjør du:
Vann ut fisken som på pakken dersom du ikke kjøper utvannet.
Kok opp 3 dl vann, ha i sjalottløken, laurbærblad, timian og 3 pepperkorn. La alt småputre i 10-12 minutter. Ha i 7 dl kaldt vann, så fiskestykkene. Kok opp, og la småkokoke eller trekke i 5-6 minutter. Avkjøl noe i kokevannet, sil av fisken og plukk den fra hverandre med to gafler.
Imens har du kokt de skrelte potetene, silt av og dampet dem tørre, før du moser dem. Ha fisken i en kjele med halvparten av olivenoljen, damp den litt tørrere. Bland i potetene, rør i resten av olivenoljen, så den varme melken. Smak til med kvernet sort eller hvit pepper, hvitløken og creme fraiche. Rør godt. Fordel i to eller flere ildfaste former, ha over masse revet parmesan, og gratiner noen minutter i varm ovn. Legg opp som på bildet. Vi har servert den med baguetteskiver som er brunet litt i stekeovnen. En god Riesling passer til denne retten.

Print Friendly, PDF & Email