Blekksprut, fylt med noe godt!

Blekksprut fyllt, raavarer
Blekksprut, ansjos, olivenolje, økologisk sitronskall, hvitløk, daggammelt brød, noen nåler rosmarin, persille og et egg er, alt du trenger til denne deilige retten.

En liten slankende i julestrevet? Blekksprut er egentlig både godt og sunt. Bare så synd at vi må bruke importert, frosset, fordi ingen gir oss muligheten til å kjøpe det havet er fullt av utenfor kysten vår. Akkar for eksempel. Eller andre blekkspruttyper. Dypfryst holder blekksprut seg langt bedre enn fisk, opptil ett år i fryseren går godt. Den kan fryses rund, så tines opp og renses, for så å bli fryst igjen. Og med rundt 20% protein og ½ til 1% fett er det ikke akkurat en fettbombe! Og smaken kan minne om både hummer, reke eller kamskjell. Og det er jo ikke vondt!

Blekksprut fyllt, raavarer2
Blekksprutene er fylt, og klare for stekeovnen. det er også kirsebærtomatene, som legges inn med stilkene. Noen rosmarinnåler er lagt over blekksprutene, og det er krydret med salt og pepper.

Tiarmet og åttearmet er de to store gruppene. Blant de tiarmete finner vi akkar og kalmar langs kysten. For mange år siden, i Nord Norge, fikk jeg høre at ”når det var akkarår” kunne du gå på vannet. Og i gode år er det blitt fisket opptil 10 000 tonn av denne delikatessen, som eksporteres sydover. Og kalmar får vel noen i trålen kanskje, men vi forbrukere får ikke tak i den. 

Blekksprut, fylt
Her et bilde av fylt blekksprut på en litt annen måte; overhelt en deilig tomatsaus, og med en god jomfruolje fra Abruzzo. Noen dråper over skivene høyner smaken.

Blekksprut fylt med noe godt

Ingredienser:
2 blekkspruter, størrelse som på bildene
1 økologisk sitron og revet skall av den
1 egg
0,5 dl olivenolje + litt balsamico
2 hvitløkkløfter
persille og rosmarin
daggammel loff, smuldret opp med hånden
kirsebærtomater med stilk

Blekksprut fyllt, retten2
Slik gjør du:

Rens blekksprutene, dersom de ikke er renset. Riv skallet av den økologiske sitronen. Finhakk ansjosene, gjerne italienske. Finhakk også hvitløken og persillen. Bland alt med loffbitene, ha i ett egg og rør til en god, homogen masse. Fyll blekksprutene, lukk med et par tannpirkere el. pensle med olivenolje, og salte og pepre fra kvern. Strø over noen rosmarinnåler. Sett i 180 gr varm ovn ca 20 minutter. Pensle tomatene med olivenolje, og la steke med i et annet ildfast fat. Drypp noen dråper god balsamico på tallerkenen ved servering, Legg også på sitronbåter. Server gjerne med baguette.

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

%d