Villreker med spansk ansjos

Kom over en boks spanske ansjoser for en tid siden, og hadde noen argentinske villreker i fryseren. Det bli det mat av!

(Engraulis encrasicolus). Vanlig ansjos som fiskes i Nord-Atlanteren. Eng: anchovy Ty; sardelle, Fr; anchois, It; Acciuga, alice, Sp; anchoa. Man regner med at det er 144 forskjellige arter i ansjosfamilien i Atlanterhavet, Det Indiske hav og Stillehavet. Ansjos brukes som matfisk og agn. En liten sildefisk med et fettinnhold på 10 gram pr 100 gram; slank kropp, blågrønn rygg med sølvglinsende buk. Langs flanken går det et blågrått sølvglinsende bånd. Ansjosen kan bli inntil 20 cm. lang. 
Portugal, Spania og Italia tar store fangster, mye saltes ned og modner ved inntil 30 grader i minimum 4 måneder, og selges som sardeller, eller krydres og legges ned uten hode og innmat i eikefat, hvor de saltes i ett til to år for å få den typisk smaken. Helt vanlig å få grillet over trekull i middelhavslandene.
(Fra Den Store Sjømatboken, som jeg snart legger ut som nettbok).
Hermetikkboksen er pakket i en fin pappboks, med god informasjon om næringsinnhold.
Litt løk, hvitløk og persille, er et godt grunnlag.
Skallet er tatt av de argentinske villrekene mellom hodet og haletippen.

(Pleoticus mülleri), er de eneste ville varmtvannsrekene du får kjøpt hos matkjedene i dag. Eng: Wild Argentine red shrimps, Ty: Argentinische Rotgarnele, Fr: Salicoque rouge d’Argentine, It: Gambero argentino, Sp: Camarón langostin argentino. 
Fordi arten har en kort reproduksjonssyklus på 12 til 16 måneder, har næringen klart å høste den uten å tømme ressurser; en form for naturlig bærekraft forsterket av myndighetenes forskrifter og to fiskeriforbedringsprosjekter. De rå rekene er røde, og kokt har de en sødmefull smak. De beste kjøper du råfryste og tilbereder selv. De fiskes i syd-Atlanteren rundt kysten av Argentina, vanlig lengde er 12 cm, men de kan bli inntil 19 cm.
(Fra Den Store Sjømatboken, som jeg snart legger ut som nettbok).
Det skal bare kort tid i pannen til for å få disse deilige rekene ferdige, du ser det når de forandrer farge til mer hvitaktig kjøtt.
Løkblandingen er tilsatt noen kirsebærtomater, saltet og pepret.
Og så enkelt var det; Potetpuré med persille og en fin ansjosfilet, den deilige løk og tomatblandingen, og villrekene. Servert med et godt glass hvitvin.
Og her sett litt mer ovenfra.
Print Friendly, PDF & Email