Julepølse 2014

Julepølse, råvarer_edited-1
Råvarene må være helt kalde når du jobber med dem, for at de skal få en homogen og fast konsistens når ferdig. Akkurat denne farsen skal også bli ganske fin, altså ikke grov.

Denne julepølsen har vi laget siden 1982 her i huset. Fant oppskriften i det svenske matbladet Gourmet, dengang et av få gode matblader i Skandinavia. Vel, noen avbrekk har det vært, men vi har allid havnet tilbake til 82 modellen. Vi har prøvd andre oppskrifter, vi har bommet litt på konsistensen, prøvet og feilet litt, men ingen slår denne smakfulle julepølsen. Julepølse nr. 1 hos oss!

Jeg har lagt inn oppskriften før, men tar den med igjen. Oppdaget at har du ikke “oppdatert krydder”, eller sagt på en annen måte; har du ikke forholdsvis nye krydderglass eller poser, får du heller ikke frem de gode smakene i pølsene. “Best før 2011” holder ikke! Derfor minner jeg om det også denne gang. Og ikke minst, alt må være kaldt når du blander og stapper pølsene. Ta deg heller en kaffekopp mens den ferdigblandede farsen står på verandaen eller trappen en stund. 3-4 grader er passe å jobbe med.

Julepølse 2014, farse
Så finblandet skal konsistensen være. Sett den så ut litt til avkjøling, før du begynner å stappe. Den tåler også godt en natt i kjøleskap før du begynner stappingen.

Hjemmelaget julepølse:

Ingredienser:
500 gr. magert svinekjøtt
500 gr. oksekjøtt
500 gr. spekk
500 gram kalde, kokte poteter
1 spskj. salt, 1 tskj. kvernet hvitpepper og 1 tskj. sort pepper
1 tskj. malt nellik, 1 tskj. ingefær og 1 spskj. potetmel
2 dl. kald buljong og 3/4 l.  kald melk 

Til saltlaken:

2 dl. salt og 3 spskj. sukker
1 1/2 spskj. salpeter og 2 liter vann (salpeter får du ikke leger kjøpt, men slik var det altså dengang, vel nok mest for fargens skyld)

Dessuten trenger du 3 meter kroktarm bestilt ved kjøttdisken, eller slakteren, hvis du finner en!
Først maler du kjøtt og spekk 2 ganger gjennom kjøttkvernens fineste skive(ikke hurtigmikser). Så maler eller stamper du potetene og blander kjøttfarsen, potetene, potetmelet og krydderne med melken og buljongen litt av gangen. Du behøver ikke å salte, pølsene får nok fra laken. Stapp pølsene løst i den vaskede kroktarmen ved å bruke pølsehornet på kvernen, eller egen pølsestapper som på bildet under.

Slik stapper du pølsene. Så kan du lage pass lengder ved å vri rundt medsols og motsols ved hver lengde. Det går fint dersom de ikke er stappet for hardt.

Bland så de tørre ingrediensene til saltlaken, men ta av 1/4 del til inngnidning. Kok resten med vannet og la avkjøle. Prikk pølsene med en nål og gni inn den tørre saltblandingen.La dem ligge kaldt over natten, før du har dem i et fat og heller laken over.Et døgn senere koker du dem i vann så det dekker, tilsatt 1 laurbærblad, noen sorte og hvite pepperkorn og en gul løk i biter. La syde under lokk i 15 min. og server. Kan fryses og varmes opp igjen.

Julepølse smakes
Vi tar alltid en liten forsmak på julen den dagen vi lager pølsene. Og fordi pølsestapperen ikke får ut alt, lager vi 4 fine kjøttkaker av farsen. Samme dagen lager vi også rødkålen. Så ønsker vi hverandre velkommen tilbords.
Print Friendly, PDF & Email