Chicken scampi og brett farmhouse

Chicken scampi er en rett du kanskje ikke har hørt om. Hva med Brett farmhouse? Ikke det heller nei! Vi har prøvd begge. Chicken scampi er en deilig kyllingrett, med lokal kylling fra Holte gård, tilberedt the “scampi way”. Det betyr IKKE at det er scampi (norsk sjøkreps) i retten. Tvert i mot, det betyr at det ikke er det. Akkurat som med retten Shrimp scampi, det er ikke sjøkreps i den, bare reker. Og hva passer vel bedre til denne deilige forlorne retten enn Brett farmhouse Reserve fra Lindheim ølkompani på Gvarv i Telemark. Mener VI da!

Ingeborg og Eivin foran litt av det rustfrie utstyret på Lindheim gård. Eikefat til lagring bak Eivin. Dette unge paret har virkelig fått det til, og til sommeren skjer det nye spennenede aktiviteter på serveringssiden på gården. Det gleder vi oss til.

«Ølet skal signes til takk for Kristus og Sankta Maria, til godt år og fred. Om noen ikke brygger til den tid, skal han bøte 3 øre til biskopen.»

Ja, slik står det skrevet i Gulatingsloven, du fikk altså bot hvis du ikke brygget. Ingeborg og Eivin på Lindheim gård har fulgt opp tradisjonen, for høyst sannsynlig ble det brygget øl på Lindheim i tidligere tider. Gården  har jo vært drevet siden vikingtiden! Og brygging var vel bedre enn bot!

Til venstre Farmhouse Ale saison, til høyre den brett-ifiede versjonen av den. Lagret på eikefat, etter en gjæring nummer to, tilsatt gjærsoppen Brettanomyce, pluss en skvett eplemost fra gården. Et deilig forfriskende øl med sødme og syre som gikk svært godt til Chicken scampi.

Chicken scampi

Her er litt av ingrediensene du trenger til chicken scampi; kyllingbryst eller lårbiter, mel med salt og pepper, tørr vermouth, spagettini, og parmesan.

Chicken scampi er, akkurat som Shrimp scampi, Lobster scampi og Scallop scampi, forlorne retter som er tilberedt på samme måte som de italienske innvadrerne i USA gjorde det med store reker, fordi det ikke fantes scampi (norsk sjøkreps) der på den tiden. I årenes løp har chicken scampi forandret seg ganske mye fra den opprinnelige oppskriften, men god er den.

I vår oppskrift brukte vi 3 farger paprika, hvitløk, rødløk, persille, olivenolje, usaltet smør, og Viking melk!

Gjennom årene har retten fått mange nye tilsetninger, fra starten av ble den laget med jomfruolje, hvitløk, hvitvin og persille, akkurat slik som man tilberedte scampi (norsk sjøkreps) i Italia. Den lages ofte med “half and half”, men det får vi ikke tak i i Norge. En god erstatning er Viking melk, som er kondensert usøtet langtidsholdbar melk. Den passer ypperlig til denne retten.

Her er vi kommet litt lenger; paprika, løk, hvitløk og persille er delt i passe biter, parmesanen er revet.Start med å brune løk og hvitløk i en blanding av smør og olje. Tilsett persille og vermouth etterhvert, og la det putre et minutts tid.Del opp kyllingen i biter, og rist dem i en plastpose med melet og krydderet.Brun bitene i en blanding av smør og jomfruolje på begge sider, men ikke stek dem tørre. Hold dem evt. varme i ovn ved 70 grader.Kok spaghettini som på pakken, og husk å bruke litt av kokekraften i retten når du nesten er ferdig med tilberedningen.Her er først paprikaen blandet i olje, smør og løkblandingen på bildet lenger opp. Så er en halv boks Vikingmelk og en liten øse kokevann fra pastaen tilsatt. La alt putre litt, tilsett gjerne litt mer kokevann dersom du synes den blir for tykk. Tilsett tilslutt pastaen, bland godt, og legg opp på fat eller tallerken. Topp med de varme kyllingbitene.

Og slik ble det. Brett farmhouse var et deilig bekjentskap, som nok skal prøves oftere. Du får kjøpt den på polet, den holder 7 friske og ikke for tunge prosenter.

Ingredienser:
kyllingbryst eller benfritt lårkjøtt
3 slag paprika
hvitløk og rødløk
revet parmesan
jomfruolje og usaltet smør
mel, salt og pepper, og en plastpose
persille
spaghettini
Vikingmelk og kokevann fra pastaen
vermouth
Slik gjør du:
Følg ellers forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email