Tid for fårikål igjen!

≈l, gravet
Du trenger ikke så mange ingredienser til denne deilige høstretten; fåre- eller lammekjøtt, hodekål, mel, salt og godt med pepper. Og litt vann.

Henriette Schønberg Erken har to oppskrifter på sin fårikål i boken fra 1914. En med hvit saus, og en uten. Den siste er nok den vi vanligvis bruker. Uansett; en ting er sikkert, vår nasjonalrett er like god og kjærkommen hver høst, når årets høstlam, eller fårekjøtt for den som foretrekker det, ankommer butikkene.
Under bruker vi den vanligste oppskriften på denne rustikke, og kraftige høstnytelsen.

Fårikål og kokte poteter.

Faarikaalgryte2
Her er fårikålen nesten ferdig. Noen liker kålen skåret stort, andre liker den i ikke alt for store «båter». Og best er den etter 3. gangs oppvarming. Gjerne en anelse svidd i bunnen.
490 Fårikålrett
Og rustikk mat kan jo serveres i rustikt servise, eller terracotta som her. Så er det bare å gafle innpå. Gode, rykende varme poteter er viktig!

Ingredienser:
fåre eller lammekjøtt til 4
1 stor hodekål
salt
hele pepperkorn
litt mel
litt kokende vann
Slik gjør du:
Del opp kålen i passe biter, etter egen smak. Smør en kjele med godt smør, legg i kjøtt lagvis med kålen, og strø litt salt og mel imellom lagene. Dersom du bruker hel pepper strør du ut pepperkorn i lagene. Bruker du pepperbeholderen med hull, legger du den i midten av lagene. Tilslutt heller du i vannet, koker opp og lar kjelen småkoke, jo lenger jo bedre. Det må synke godt sammen, og gjerne brune seg litt i bunnen, det gir ekstra god smak.
Vi bruker pepperkorn direkte, og selv tygger jeg noen av dem. Men pepperbeholderen er også helt grei. Server dine favorittpoteter til retten. Gulløye er deilig!
VELBEKOMME!

Print Friendly, PDF & Email