Årets lam 5. Animelles.

Lammetestikler, fritert
Her er animelles vendt i mel, egg, og brødrasp, og fritert. Og servert med sprøstekt persille, en sitron båt og toast av grovbrød.

Hver høst fikk jeg i mange år en plastpose full av animelles fra Åmotsdal i Telemark. «Han må være galen som et saupongær» sa de. Jeg foretrekker å kalle dem lammetestikler. En virkelig delikatesse av et alltid mørt og fint kjøtt med en deilig mild smak. Etter et par timer i kaldt vann, så et oppkok. Deretter fjernes skinnet rundt dem. Så skjæres de i fingertykke skiver, ristes i olje og smør og krydres etter smak. Eller friteres, eller bare kokes. Nydelig servert med løvetannsalat, råskrelte poteter og brenneslestuing. Rustikt, og godt.

Lammetestikler med løvetanns.
Her er lammetestiklene servert med løvetannsalat, råskrelte poteter og brenneslestuing. Lenger nede ligger oppskriften på løvetannsalaten og brenneslestuingen.
Lammetestikler med pasta
Og her er de vendt i mel, og godt stekt sammen med julienne av gulrøtter og purre. Med pasta og basilikumstuing som tilbehør.

En dag for mange, mange år siden, som lettmatros i 1961, for å være presis, ankom vi Le Havre i Frankrike. Selv var jeg 18 år gammel. Far, som på den tiden bodde i Loire, kom på besøk ombord dagen etter. På kvelden tok han meg med ut på  restauranten «Normandie». «Pek på en rett på menyen», sa han. «Jamen jeg kan jo ikke fransk» sa jeg litt overrasket. «Nei nettopp», sa han. Så jeg pekte på en rett, og inn kom deilig mørt kjøttt som jeg absolutt ikke visste hva var, før jeg hadde spist det opp. Det var mitt første møte med animelles, eller lammetestikler som vi sier på norsk. Det var faktisk godt. Siden har vi brukt det mer enn en gang, hver høst i flere år faktisk.

Lammetestikler
Lammetestikler i en god tomatsaus, med squash og epler. Dett er mye bedre enn det høres ut. Et sart, mildt «kjøtt», som helt sikkert er sunt.

Jeg tar ikke med oppskrift på lammetestiklene, men send meg gjerne noen ord hvis du får tak i noen, så skal du oppskrifter.
Alle seriøse kokker og matmenneskers bibel: Nouveau Larousse Gastronomique, som også er utgitt på engelsk har flere flotte oppskrifter. Og på nettet ligger de i massevis. Men vi tar to andre, mer vårlige oppskrifter, som kan prøves dersom du enda skulle ha løvetann og brennesle i hagen. Passer til både kjøtt og fisk.

Til Brenneslestuingen trenger du 1/2 liter brennesle (gjerne på nye, grønne skuddstilker) som du skyller og forveller i 1-2 min. til den har sunket sammen. Lag en hvit saus og bland i finhakket brennesle. Bruk gjerne kraften til å jevne med. Avrund med en spiseskje smør, salt og evt. litt revet muskat.

Løvetannsalat

Vask en passe mengde små løvetannblader, riv dem smått og ha i en bolle. Sprøstek 4-5 skiver bacon skåret i små biter, og hardkok et egg. Lag en dressing av olje, eddik, salt og nykvernet pepper. Del opp egget begge veier med en eggedeler, og bland tilsutt alle ingrediensene. Tilslutt blander du i noen blomster av rødkløver, som du river opp litt.
Grovhakket oregano(bergmynte) og esdragon setter en ekstra spiss på denne sommerlige salaten. Server enten som egen rett med nystekte kuvertbaguetter, eller som tilbehør til stekt mat.

Print Friendly, PDF & Email