Utegrillet brosme

Det begynner å bli tid for utegrilling igjen, og brosme er ingen dårlig fisk å grille; tvertimot! (Brosme brosme). Fr: Brosme, Eng: Tusk, cusk, Ty: Lumb, It: Brosmio, Sp: Brosmio.  Den er svært populær som matfisk utenfor Norge, hvor den tilbys fersk, fryst, kaldrøkt med og uten skinn, eller saltet og tørket. Her hjemme fås den fersk, saltet og tørket (stokkfisk). Fersk selges den hovedsakelig som filet uten skinn, på grunn av det tykke vanskelige fiskeskinnet. Brosmen er rik på proteiner, B12 og selén. En liten egg og ansjosblanding som tilbehør gjorde susen denne grilldagen!

Dette brukte vi til grillingen; revet sitronskall, finhakket persille og finhakket sjalottløk.
Først jomfruolje og en skvett hvitvin i alubakken, så blandingen av sitronskall, ansjos og sjalottløk strødd over. Og tilslutt litt mer olje sprayet over.
Ferdig grillet, med en deilig skysaus av oljen og hvitvinen.
Råvarene til det gode men lille tilbehøret: jomfruolje, to eggeplommer, sitronsaft, og finhakket italiensk ansjos. Litt som majones.
Eggeplommene og ansjosen er blandet, så litt sitronsaft og olje tilslutt.

Og slik la vi det opp: skysausen, et fiskestykke, og den deilige eggeplommeblandingen. Servert med mandelpoteter og et glass avkjølt hvitvin.

Print Friendly, PDF & Email