Jonas, du er min tigerrekehelt!

Kongereken ICA
Dette er, eller var, ICAs versjon av kongereke. Sertifiserte villfangete reker fra Stillehavet. Men ICA måtte jo, akkurat som GB is, Liedl og flere rømme landet, og de kjedene som er igjen vet ikke hva scampi er.

I Masterchef for noen dager siden var en av oppgavene å tilberede kongereker. Og den oppgaven fikk bla annet Jonas Bastian Eilertsen, en av deltakerne. I åpningssekvensen sa han det slik: «Jeg skal lage tigerreke med asiatisk touch.» Tigerreke?» Joda, tigerreke er navnet på selve reken; kongereke eller kjempereke er begge den samme tigerreken, men de to navnene går mer på størrelsen. Vel og bra. Det som IKKE er bra, er at den profilerte franske kjøkkensjefen som er med å lede programmet, plutselig kalte reken for SCAMPI. Han har kanskje nok med å holde styr på sin egen langoustine, som er det franske navnet på scampi. For slik er det blitt i matsvindelens Norge!Tigerreker1Dette er Black Tiger raw shrimp, eller sort rå tigerreke. Som det står på norsk: Hele rå reker. Men disse ser du ikke i norske butikker, for i Norge har vi ikke tigerreker. Bare scampi. Og det spiller ingen rolle om det heter tigerreke, kongereke eller kjempereke i resten av verden; for i Norge er alt scampi. Dvs ikke for matinteresserte med normal matkunnskap. De vet at scampi er Norsk sjøkreps

Store tigerrekerDette er også tigerreker, eller Gambas Tigres på fransk, et land som har greie på mat. I motsetning til norsk kjøkkensjefer, matkjeder, restaurantanmeldere og Mattilsynet. I Norge; scampiens hjemland! Nephrops Norvegicus. Dritflaut!!TigerrekerOg tigerreker er også disse små rakkerne. Så tigerreker er TIGERREKER, KONGEREKER og KJEMPEREKER, altså akkurat samme reken i forskjellige størrelser; nemlig TIGERREKER!
Og SCAMPI er Norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus)

tigerreker-og-scampiTil venstre under scampi kan du selv lese de påbudte navnene på norsk sjøkreps i Storbrittania, til høyre det latinske. Og under shrimps de påbudte navnene på tigerreker og kongereker. De latinske til høyre. Amatørene og de matglade vet at scampi IKKE er en reke. OG JONAS VISTE OSS DET! Det står det respekt av; ingen har hittil turt å kalle tigerreker for tigerreker!
Informasjonen over er fra de britiske fiskemerkebestemmelsene; Fish Labelling Regulations. Som «sjømatnasjonen» Norge også burde implementere.

Og for de som enda tviler

Scampi norskekysten. PlakatDette er fra en av plakatene til Scandinavian Fishing Year Book. De leverer en rekke plakater (posters), bøker, illustrasjoner osv. om sjømat. De er av næringen utenfor Norge anerkjent som den beste kilde til sjømatinfo som finnes. Plakaten over heter; FISH AND SHELLFISH.

Scampi, fish and shellfish. Plakat

Og denne plakaten heter noe så enkelt som NORSKEKYSTEN. Men hysj!, ikke si det til matkjedene, restaurantanmelderne, kokkebransjen og Mattilsynet. La det være vår lille hemmelighet. Som det har vært i årevis.
Leser du litt forakt mellom linjene? Det er helt riktig, jeg har ikke annet enn forakt overfor denne måten å behandle verdens kanskje beste skalldyr på. Den NORSKE sjøkrepsen!

Skam dere, pengegriske og feiginger. For hele hensikten deres er å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i en bedre råvares pris, ry og renommè. Og dere andre (kokker, restaurantanmeldere og Mattilsynet) er for feige til å gjøre noe. Ganske norsk!

Sepiablekksprut og vilreker (til 2 personer)

Ingredienser:
6 villreker eller sertifiserte tigerreker
16 fryste små sepiablekkspruter
16 små asparges (eller fire store)
16 kirsebærtomater
150 gram risottoris
jomfruolje
salt og pepper

Sepia, villreker retten2
Slik gjør du:

Vri halen fra hodet på villrekene. Ha hodene i en kjele sammen med tinevannet fra blekksprutene og en oppdelt sjalottløk. Fyll på vann så det dekker, og la småkoke et kvarters tid. Sil av og bland i stekeoljen fra både rekene og blekksprutene. Kok inn litt.
Stek blekksprutene 3-4 min i jomfruolje med litt salt og pepper, og rekene på samme måten. Tomatene kan gjerne legges med og steke litt videre etter at du har tatt ut reker og blekkspruter.
Aspargesen brekker du av nederst, og koker til de er blitt mørkegrønne, dvs et par minutter. Kok risottoen etter anvisning på pakken, i den varme kraften og oppvarmet vann. Krydre. Legg gjerne opp som på bildet over.

Print Friendly, PDF & Email