Tri tip versus culotte

En fin tri tip klar til å tilberedes, men i motsetning til culotte, er det vanlig å fjerne fettet på denne stykningen.

Mange tror at Tri tip og Culotte er samme kjøttstykket, men det er det ikke; tri tip kommer fra den nedre delen av mørbraden, culotten fra den øvre. To forskjellige stykninger som tilberedes på to forskjellige måter. Tri tip har historie helt tilbake fra 1915 i California.

Som nevnt; det er IKKE vanlig å tilberede tri tip med fettet på. Her er stykket trimmet; fettet er skåret av. Legg merke til den fine marmoreringen i det trimmede kjøttstykket. Det må skjæres litt på skrå fra den tykkeste enden for å få kjøttfibrene riktige.
570 gram fett ble skjært av, og det er i overkant mye å betale for. Skal man ha noen mulighet til å selge denne gode stykningen i Norge må det selges på en helt annen måte. Og informeres om bruken!!
Selv om denne tri tipen ble kjøpt med utgår på datorabatt, er det ALT for mye å betale når 58% av kjøttstykket er fett som ikke skal brukes.
Stykket ble krydret med salt, hvit og sort pepper, og løk og hvitløkpulver. Så inn i ovnene på 130 grader i en god time.
Akkurat ferdig i ovnen. Dette ser da godt ut?
Så ble kjøttstykket grillet med smør i en grillpanne for å få en enda bedre smak, og det fine grillmønsteret.
Et saftig og deilig kjøttstykke som også egner seg svært godt som roast beef. Som med culotte; du må selv se hvordan kjøttfibrene går, og skjære på tvers av dem. Her kunne jeg nok gjort det en anelse bedre. Det skulle, som jeg skrev lenger opp, vært skjært mer på skrå! Fy Terje!
Slik serverte vi denne deilige kjøttstykningen: stekt paprika og løk, litt traktkantarell, noen mandelpoteter, og stekefettet som saus. Overhodet ikke seigt, og med masse god smak.
Print Friendly, PDF & Email