Svinefilet med grønnkål

En glidelåspose, 4 ss balsamico, 2 ss soyasaus, 3 ss jomfruolje, 5 oppdelte hvitløkfedd, fersk eller tørket rosmarin, litt pepper, og marinaden er klar. Lukk posen, og la kjøttet ligge i marinaden i to timer i kjøleskap.

Vi hadde akkurat besøk av en god venn, Rita fra Borgja, og hun kom innom med flott grønnkål og tomater fra Borgja gård hvor hun og Eivind bor. Siden vi jo nå bor i leilighet blir det foreløpig ikke så mye hjemmedyrket, men vi får se; verandaen vår er stor. Og kålen og tomatene? Jo de brukte vi til en deilig marinert svinefilet.

Så er det grønnkålens tur; her er det både store og småkrusede blader, flott var den, og klar til bruk etter litt skylling i kaldt vann.
Kålen er “dratt av” stilkene og klare til videre tilberedning.
Kok opp en kjele med litt saltet vann, legg i kålen, kok opp og la koke i tre til fire minutter. Sil av og legg i isvann noen minutter for å beholde den fine grønnfargen.
Sil av og hakk opp grønnkålen helt smått som på bildet.
Stek først litt rødløk blank i litt olje og smør, ha så i grønnkålen og la putre med 5-6 minutter. Spe på med stekefett/kraft fra svinefileten (se lenger ned). La putre videre mens du fortsetter å steke ferdig svinefileten. Avrund med en skvett fløte.
Ta kjøttet og hvitløken ut av marinaden. Skjær av de største senene på kjøttet, men la fettet være på (det er det jo ikke så mye av på en svinefilet, men litt fett må være med).
Varm opp jomfruolje og en god klatt smør og legg i fileten og hvitløken. stek videre, og hell litt av stekeskyen over grønnkålen etterhvert.

Og slik ble resultatet, servert med en enkel tomatsalat med Ritas tomater, litt rødløk og en enkel dressing av jomfruolje og hvit balsamico fra sprayflaske. Alt er lagt opp, melne mandelpoteter er det vi liker best begge to. Dette var godt!