Svinefilet med balsamicosaus

En fin svinefilet, sjalottløk, hvitløk, jomfruolje og en blanding av balsamico og hvitvin er det som skal til.

Jeg har egentlig lurt lenge på hvorfor de nå har begynt å kalle svinefilet for indrefilet av svin? Indrefilet, og flere andre stykninger har da i alle år vært forbeholdt storfè! Svinefilet har alltid vært indrefilet av svin. Så hvorfor dette tøyset? Kruttet ER oppfunnet! Vi fortsetter litt med nyttårsforsetter; svinefilet er ikke særlig fet mat. Det er heller ikke de andre ingrediensene vi bruker i dag. Det mest “ikkeslankende” må være potetene. Vel, av og til MÅ vi ha poteter. Ganske ofte faktisk. Den fine blandingen av balsamico og en ikke altfor fruktig hvitvin gir en god saus til denne deilige retten. Og med sjalottløk, hvitløk og rosmarin som tilbehør blir alt faktisk veldig god.

Fileten er delt i to og får surre i en blanding av olivenolje, 4 ss balsamico og 4 ss ikke for fruktig hvitvin. Først renskjærer du svinefileten, krydrer den med salt og pepper, og legger den i pannen med varm jomfruolje. Så har du i balsamicoblandingen og noen kvister rosmarin. La kjøttet brune seg omtrent som på bildet. Sett så stekepannen inn i 175 graders ovn, og la den steke seg ferdig (ca 20 minutter) Etterfyll med litt hvitvin dersom det ser tørt ut. La avskjæret steke med, litt fett må vi ha.

Sjalottløk og hvitløk i skiver, og noen kvister rosmarin, gjør susen! Vi har en stor fin rosmarinplante i vinterhagen som vi klipper en gren fra av og til. Kjøpte den i sommer, hittil har den klart seg. Verre var det med den fine laurbærplanten, den klarte ikke innlandsklimaet vårt. Heller ikke inne. Løken steker du i egen panne i litt jomfruolje, som tilbehør.

Mandelpoteter, litt melk, en klikk smør, salt og pepper, og revet muskat er det vi brukte i denne deilig potetpurèen. Ja, og litt jomfruolje, også den for smakens skyld.

Jeg fikk skjærefjel i julepresang! Kjempekjekk; med tranchèrkniv og gaffel som du setter mot hverandre når du er ferdig. En magnet tar seg av resten. Skjærefjelen er skrå, og har små tagger til å feste kjøttet på. Som du også ser; kjøttkraften renner ned i bunnen, og skal helles i sausen for mer smak. Baksiden er likedan, men mangler de små piggene. Kjekk som bare det. Du får den på Kitch´n.

Svinefilet med balsamicosaus og potetpurè

Først et speil med saus, så potetpurè, og over den skiver av svinefileten. Tilslutt løkblandingen rundt potetpurèen. Litt rufsete og litt rustikt. OG GODT!

Ingredienser:
1 svinefilet (2 personer)
2 store sjalottløk + 2 hvitløkfedd
noen kvister rosmarin
jomfruolje
balsamico
mandelpoteter
salt, pepper og revet muskatnøtt
smør og litt melk
Slik gjør du:
Renskjær fileten (la avskjæret steke med). Følg ellers teksten under bildene.

God appetitt!

%d bloggere liker dette: