Scampi. Rema 1000 svarer

Bildet viser REMA 1000´s «scampi». Eller vannameireker (litopenaeus vannamei). Som altså ikke har noe som helst med scampi å gjøre. Dette er matsvindel av verste sort. Bevisst feilmerking, eller misbranding som det heter i svindelterminologien.

La meg først slå fast én ting: Scampi er det italienske navnet på norsk sjøkreps (Nephrops norvegicus). Ingenting annet er scampi, hverken tigerreker, kongereker, vannameireker, kjempereker, argentinske villreker eller nigerianske villreker. Det finnes heller ingen «villscampi», som noen har begynt å kalle de to sistnevnte. Hvorfor? Fordi scampi er en kreps, og alle de andre er reker. Så enkelt er det faktisk. Rema 1000 har svart på en henvendelse fra meg, og skriver blant annet: «Vi ønsker å gjøre det enkelt for kundene, men vil selvsagt vurdere å endre navn hvis kunden mener dette er misvisende.» «Vi ønsker å gjøre det enkelt for kundene», skriver de. La oss ta en kikk på hvor enkel merkingen av oppdrettsreker er i Norge, og hvorfor det går an å neglisjere riktig forbrukerinformasjon på denne måten.

Matsvindel av verste sort

Dette er deklarasjonen på baksiden av REMA 1000´s vannameireker, under navnet scampi, som altså er en helt klar matsvindel. Gjennomført 100% i Norge, sjøkrepsen hjemland, som eneste land i verden!! Resten av deklarasjonen ser ut til å være riktig, så hvorfor dette behovet for å svindle med vår norske sjøkreps. Egentlig helt enkelt; for å ta ut en høyere pris ved å bruke sjøkrepsens italienske navn scampi på rekene. Og derved ødelegge den norske sjøkrepsens ry og renommé over hele verden. Her kan det være greit å se på svaret fra REMA 1000 igjen. Legg merke til at REMA bruker det latinske navnet Litopenaeus vannamei:

Hei Terje.
Scampi har blitt brukt i en lengre tid som en fellesbetegnelse på varmtvannreker her i Norge. Scampi gjelder da alle varianter som vannamei, black tiger osv….Navnet scampi er sågar godkjent av Mattilsynet og det latinske navnet fremkommer naturligvis på forpakningene. Tilnærmet alle forbrukere (med få unntak). Vi har da valgt å videreføre betegnelsen scampi og deklarere med latinsk navn slik at de kundene som ønsker å undersøke nærmere kan gjøre dette. Vi ønsker å gjøre det enkelt for kundene, men vil selvsagt vurdere å endre navn hvis kunden mener dette er misvisende.

«Navnet scampi er sågar godkjent av Mattilsynet og det latinske navnet fremkommer naturligvis på forpakningene». NEI, det gjør det ikke! Det er vannameirekenes latinske navn som fremkommer på pakningene, ikke scampiens (Nephrops norvegicus). Og jo; det norske Mattilsynet holder hånden over denne matsvindelen. En stor skam! REMA 1000 mener altså at det er lov å bruke navnet scampi. Det er også lov å være dum, men ikke alle er det. Så kommer det en kryptisk setning: «Tilnærmet alle forbrukere (med få unntak)». Hva i all verden menes?

Ofte kalt scampi!

Her er en annen versjon, fra Fiskemannen. De samme rekene, altså vannameireker, men nå har de fått navnet kongereker, som egentlig ikke er feil fordi navnet viser til størrelsen på rekene. Men, hvorfor skriver de «Ofte kalt scampi, selv om det betyr sjøkreps»? En selvfølgelig innrømmelse av flere tiårs synder? Det aller enkleste hadde vært å kalle rekene for Kongereker, og utelatt scampinavnet helt. Vi nordmenn er ikke dumme, det er det i tilfelle dere som gjør oss, ved å skape forvirring. Dessverre ikke uvanlig i matmerkingsammenheng i Norge. Her kan man også se at oppdrettsrekene som har vært ansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte, har fått Mattilsynets Nøkkelhullmerke. Og at de er ASC-merket, et tvilsomt merke fordi disse rekene oppdrettes i Vietnam. (Bildet over er sendt over fra en FB-venn: Elisabeth Lysebo. Norske forbrukere følger med!)

«Skogbruksledelsens politikk og lover i Vietnam, hvor Selva Reker sertifiseres, fremmer ikke en sunn mangroveskog med full økosystemfunksjon. Bønder eier sjelden landet de produserer på, så de har ikke noe incitament til å beskytte og ta vare på mangroveskogen. Som et resultat er mangroveskogen fortsatt truet.» (change.org)

Det er helt greit at matkjedene prøver å rette opp flere tiårs svindel med norsk sjøkreps, og rettferdiggjøre at de har omsatt mangroveskogens ødeleggende oppdrettsreker for millionbeløp. Men nå bør det være slutt på å bruke den norske sjøkrepsen navn scampi på rekene. Om de vil fortsette å omsette rekene som fremdeles ødelegger mangroveskogen er deres sak, men ikke særlig i pakt med tiden. Importer heller villreker, som det finnes rundt 2800 arter av! Og det finnes et utall spiselige reker å velge fra blant dem.

Riktig merking av Norgesgruppens oppdrettsreker!

Dette er riktig merking av oppdrettsrekene vannamei, whiteleg shrimp på engelsk. En reke som har erstattet tigerrekene fordi du får dobbelt så stort utbytte som tigerreker på samme arealet. Norgesgruppen faser ut scampinavnet og bruker det riktige navnet vannamei på rekene.

På deklarasjonens bakside går det så i surr; her kaller man vannameirekene for hvitfotreke, som egentlig ikke er feil, jfr. whiteleg shrimp. Men hvorfor ikke bruke vannameireker der også. Dette forvirrer. Videre brukes den latinske betegnelsen Penaeus vannamei, den godkjente betegnelsen i dag er Litopenaeus vannamei. Også dette forvirrer.

En kort oppsummering

  • Scampi er Nephrops norvegicus, som igjen er norsk sjøkreps.
  • Ingen oppdrettsreker har noengang fått godkjent å bruke det italienske navnet scampi. Hverken her eller der!
  • Oppdrettsrekene er ansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte.
  • Å bruke navnet scampi på oppdrettsreker er en klar matsvindel, og forbudt feks i UK.
  • Svindelen oppsto i Norge, den norske sjøkrepsens hjemland.
  • Svindelen oppsto for å ta ut mer fortjeneste ved å spekulere i sjøkrepsens ry og verdensrenommé under navnet scampi.
  • Mattilsynet og Forbrukerrådet holder hånden over matsvindelen. Hvorfor?
  • Shrimp scampi er en amerikansk matrett, på samme måte som chicken scampi; en måte å tilberede reker eller kylling på: «the scampi way». Det er i all hovedsak det som dukker opp når du søker på ordet scampi på nettet. Et ord som gir 20 millioner treff, mye på grunn av forvirringen den norske matbransjen har skapt ved denne svindelen.

Noe å være stolt av?