Slettvar med risotto milanese

Det ser ut til at matkjeden vår har oppdaget at slettvar er en bedre fisk enn de har vært klar over, for nå nærmer prisen seg piggvarens, og da trer dollartegnet frem! Til 4 personer passer en 1,5 kilos fisk. Inntil 2 kilos fisk er det vanlig å tilberede hel: bakt, dampet, posjert, grillet og i panne; med egg og brødrasp stekt i smør. Vi fikk delt opp denne fisken, til to personer, som på bildet.

Slettvar (Scophthalmus rhombus), lever fra Nordsjøen til Middelhavet, inkl. Østersjøen. Den har en eggformig kropp dekket med glatte skjell, fargen på oversiden varierer med leveområdet; fra flekkete lys brunlig til mørkebrun, undersiden er kremfarget til rosa-hvit. Slettvaren lever på sand- og blandet bunn på rundt 70 meters dybde, og blir inntil 75 cm og 5 kilo, men kan bli 8 kilo. Den lever av krepsdyr og bunnfisk. Eng: Brill, Ty: Glattbutt, Fr: Barbue, It: Rombo liscio, Sp: Rémol Slettvar er en deilig matfisk, og rimeligere enn feks piggvaren, men til nå har den hatt liten kommersiell interesse i Norge. Kvaliteten er dårlig rett etter gyting. Til 4 personer passer en 1,5 kilos fisk. Inntil 2 kilo er det vanlig å tilberede den hel: bakt, dampet, posjert, grillet og i panne; med egg og brødrasp stekt i smør.

Fiskeskivene er lagt i en blanding av jomfruolje og smør; først i varm panne med olje for bruning til den slipper, så ble smøret tilsatt.
Skinnsiden er lagt ned igjen, den hvite siden er stekt ferdig. Krydre med salt og pepper.
Litt purreløk og fire halve salater får brune seg og steke ferdig i litt olje.
Salathodene er snudd, og noen kirsebærtomater er lagt i.
Her småkoker en Risotto Milanese fra pose; et italiensk produkt til rundt 38 kroner, Finnes også som steinsopp eller trøffelrisotto. Bra produkter synes vi begge to.

Og slik la vi det opp; fisken med rognen som du ser litt av, risottoen, og resten. Stekeskyen ble dryppet over. Et glass Chablis gikk helt greit.
Jeg valgte å legge opp fisken slik fordi det brune skinnet ikke slapp helt, og da ser jo dette bedre ut.

Print Friendly, PDF & Email