Skrei, skinnstekt

Det er skreitid igjen; denne årlige begivenheten i de tusen hjem; deilig fast fin fisk fra Lofoten og deromkring. Mølje er det vanlige for mange, dag har vi laget oss en god tallerken med stekt skreifilet. Her er det meste vi brukte til denne deilige retten med skrei; grønne økologiske erter, tynne asparges, rosmarin, coppa, og basilikum. 

Aller først; sikre deg at det er skrei du får, og ikke stor kysttorsk. Det ser du med en gang du finner dette merket som er festet til fisken. Garanti for riktig fisk!

Skreifileten har fått godt med grovt salt for å få kjøttet fast og godt. La saltet ligge på en halvtimes tid og skyll av. Gjerne lenger for mer saltsmak.

Her får coppa fra Tind spekevarer surre seg sprø i litt deilig italiensk jomfruolje. Det beste å steke i, som ikke setter smak som du og jeg kjenner tror jeg. Vi har stekt og fritert i jomfruolje i mer enn 20 år. Oljen filtrerer du og bruker inntil 10 ganger. Vi har en for fisk og en for kjøtt.

Legg fiskeskivene i godt varm panne for å få skinnet noenlunde sprøtt. Enten steker du dem 3/4 opp, du ser det på at fiskekjøttet går over fra mer gjennomsiktig til hvitt. Så kan du enten snu dem et halvt minutts tid, eller inn i stekeovn på 230 grader et par minutter.

Snart ferdig, coppaen er lagt i stekepannen for siste finish. Så er det nesten klart for bordet.

Og slik serverte vi denne deilige fisken: med asparges som først ble blansjert, så i en stekepanne et par-tre minutter, erter, potetpure med litt trøffelolje og hakket basilikum, sprøstekt coppa og hjemmelaget hollandaise.

Ingredienser:
1 skreifilet
noen skiver coppa
erter, gjerne økologiske
mandelpoteter
rosmarin og basilikum
asparges
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Hollandaisesaus:

Ingredienser:
3 eggeplommer
180 gr. smeltet smør
sitronsaft, vann, salt og pepper.
gressløk og hvit pepper
Slik gjør du:
Sausen tilberedes i vannbad, og du trenger en litt vid kjele, og en stekepanne med vann. Jeg bruker en vannbadkjele. Kjelen er ypperlig til bearnaise, hollandaise, zabaione, vanlig eggedosis og varmeømfindtlig mat som du helst ikke vil skal brenne seg fast.
I kjelen har du 1 teskje smør, de 3 eggeplommene, 1 spiseskje sitronsaft og en spiseskje vann. Rør hele tiden i vannbadet mens sausen varmes opp til ca. 40-50 grader(må ikke stivne eller trevles) Bland i det smeltede smøret litt etter litt mens du rører, men ikke ta med det hvite bunnfallet i smøret. Smak til med salt, pepper og evt litt mer sitronsaft. Selv har jeg i godt med hakket gressløk tilslutt. Skulle sausen skille seg har du i en spiseskje kaldt vann og rører godt. Kvern tilslutt litt pepper over.

Print Friendly, PDF & Email