Hva er egentlig scampi?

Scampi, eller norsk sjøkreps er klargjort for steking i ovnen. KLIKK PÅ BILDET SÅ KOMMER DU RETT INN I PDF-EN!

I Matkontrollen på TV2 i går gjorde de et stort nummer av at regnbueørret selges som ørret. “Vi blir lurt”, og “totalt usant” var ord vi hørte. Mattilsynet “jobber med endring”, Språkrådet: “uheldig å blande sammen artsnavnene”. “Signaliserer at du får noe annet!” osv.
Tre ganger har jeg henvendt meg til TV2 om svindelen med scampi, eller norsk sjøkreps som vi sier i Norge; Først sendte jeg den trykte Macboken “Scampi, vår norske sjøkreps” til en mye brukt journalist, tipset meg av en god venn. Noen dager senere kom den tilbake uten ett ord. I min verden er det vanlig å svare, eller takke! Så to ganger sendte jeg over info til Matkontrollen. Ingen svar. Jeg prøver en siste gang.
Denne klare matsvindelen oppsto i 1985-86. Samtidig ble mange av dagens unge beslutningstakere i matkjedene, kokker, kjøkkensjefer, restaurantanmeldere osv. født. Det at disse godtar denne matsvindelen fordi de vokste opp med den, og ser ut til å ville bestemme at andre også skal gjøre det, er meningsløst. Her kan du selv lese PDF-en jeg sender over til TV2 noe oppdatert, og til Mattilsynet, Forbrukerrådet og de tre matkjedene Norge har. Den som ikke forstår hva dette dreier seg om etter å ha lest den fortjener ikke å ha mat som lidenskap eller hobby. Det viser en total likegyldighet til mat, og null matstolthet over det norskeste norske skalldyret: norsk sjøkreps.

Tigerreker riktig merket hos Brødrene Berggren i Sandefjord. Tilslutt en fersk oppskrift .

Dampet scampi

Scampi er delt på langs, paven er tatt ut, og de er lagt i damperen og overdrysset oljen og litt røkt salt. Så er det å sette igang dampingen. Følg med underveis.

Så og si ferdige; når kjøttet går over fra å være en anelse gjennomsiktig til hvitt, stopper du dampingen og lar scampiene ligge et par tre minutter for at kokingen gradvis skal avsluttes. Da er det på tide å legge dem opp.

Ferdige og lagt opp. Som du ser er hodeinnholdet minus paven med; noe av de mest smakfulle på sjøkrepsen vår, eller scampien som det het i resten av verden frem til norske kunnskapsløse overtok og lagde Norges største matsvindel av sjøkrepsen vår. For å tjene mer penger enn ved å opptre ærlig!

Bambusdampet scampi

Ingredienser:
scampi (norsk sjøkreps)
røkt salt eller vanlig salt
ramsløkolje eller din beste olivenolje
baguetteskiver
en god hjemmelaget aioli
dampkoker
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

%d bloggere liker dette: