Isgalt med tomat og steinsopp i grillen

Isgalten (Macrourus berglax), er en dypvannsfisk i skolestfamilien. Eng: Roughhead grenadier, Ty: Grenadierfisch, Fr: Grenadier, Sp: Grenadero berglax. Den har en umiskjennelig form, med et stort hode, og for dypvannsfisker; typiske store øyne. Den kan bli inntil 110 cm lang., og lever i de kalde farvannene på strekningen Norge, Spitsbergen, Færøyene, Island og Grønland. I Norskehavet vanlig på 650 til 800 meters dyp, men den finnes på dypet helt ned til 2 000 meter. Bare 1/3 av kroppen er matkjøtt; til gjengjeld er kjøttet fast, magert og benfritt, og med en utsøkt smak. Egner seg til kortsteking i stekepanne, panert og stekt, grillet og kokt, eller dampet. Mange liker den rullet i pannekaker. I dag; Isgalt med tomat og steinsopp i grillen. Tegning: Wikimedia Commons: Brown Goode G., Bean T. H. Oceanic Ichthyology.
Rødløk, litt purre, tinet steinsopp, tomatpure, og olivenolje er en god start.
Skiver av isgalten er lagt i et ildfast fat, lit halvblandet melk og fløte er helt over sammen med olivenolje. Krydret med salt og pepper.
Løken og purren samen med oppdelt steinsopp stekes lit til løken er blank. Så blir tomatpuréen og en liten boks knuste tomater helt over og får putre med en 10 minutters tid.
Tomatblandingen fordeles over fisken, og blandes forsiktig uten at fiskeskivene blir for mye “forstyrret”.
Så inn i grillen til steking under lokk, til alt får en fin farge.
Klart for bordet, med nykokte poteter.
Slik ble det, og deilig ble det; gryteretter eller retter i form er egentlig mye bedre enn vi husker! Ofte glemmer vi denne tilberedningsmåten.
Print Friendly, PDF & Email