Knivskjell på grillen

Knivskjellene har akkurat åpnet seg og skal viderebehandles litt før du inntar dem.

Knivskjell, eller (Ensis ensis) fiskes fra Norge til Marokko, og er 8-13 cm langt. Eng; sabre razor, Ty; kleine schwertmuschel, Fr; couteau sabre, It; cannolini, Sp; langueiron. Begge sidene er tilnærmet rette, fargen er gul-brun som brytes med rødbrune striper. De hører til i knivskjellfamilien (Solenidae), som består av rundt 100 arter, hvorav vi har 5 i Norge, og 2 av dem spises. De fleste andre artene befinner seg i tropene. Har du prøvd knivskjell selv? Du kan bestille hos Meny, eller kjøpe dem i en god fiskeforretning. Antakelig får du hollandske, norske er litt verre å få tak i selv om de fiskes langs kysten vår; vi er jo et eksportland da.

Slik ser knivskjellene ut når du kjøper dem; de kan godt være litt åpne, og du kan se at de er levende. De står loddrett i sanden, filtrerer næring fra havet, og bruker den kraftige foten til å grave seg ned med. Det kan gå fort, de kan forflytte seg i 50 cm lange sprang. De fiskes ned til 100 meter. Ved lavvann kan man strø salt over hullene i sanden, da kommer de opp ganske raskt. Ikke mange i Norge spiser dem, og det er synd, for dette er smakfull skjellmat som vanligvis spises rå utenfor Norge, eller serveres med smør og hvitløk.
Og slik ser de ut når de har fått et minutt eller to i kjelen.
Du kan egentlig spise alt, som mange gjør, eller du kan fjerne sekken med mageinnhold som du ser mellom pinsettpinnene. Valget er ditt.
Så er det å legge litt persillesmør over hvert skjell, og grille dem litt til det smelter. Her er magesekken fjernet.
Loffen ristes på grillen; de to til høyre er litt mye stekt men skrap av litt med en kniv, så går det greit.

Nydelige knivskjell med bruschetta overhelt litt av din beste jomfruolje. Et godt glass hvitvin går helt greit. Tørr!

Print Friendly, PDF & Email