Kjempereker og Mattilsynet!

Kjempereke og kongekrabbe2Villfangede kjempereker er egentlig gode (i midten på bildet). Til venstre ligger vår deilige kongekrabbe, den som vi ikke ville ha i norske farvann, men nå får kjøpt til rundt 500 kroner kiloen! Dersom de skal være spiselige. De til 199 kroner er selvfølgelig altfor små, og burde vært kastet ut igjen. Begge villfangede, og rekene med god dokumentasjon og flere sertifiseringer. Men Mattilsynet svarer ikke!

Kæmperejer Polar_edited-1 Disse rekene har nøkkelhullmerket? De kalles scampi på posen, og det er selvfølgelig helt feil. Dette er reker! Som det helt riktig står på dansk på posen; kogte kjemperejer. I Norge er vi litt smartere. Det er penger å tjene på å bruke en dyrere råvares navn, ry og renomme!! Og samtidig ødelegge helt for den riktige og eneste scampien, norsk sjøkreps.
For en god tid siden henvendte jeg meg til Polar Seafood Norge om scampinavnet, og fikk dette svaret:
”Scampi er en fellesbetegnelse for varmtvannsreker, og de lever i ferskvann og brakkvann i Asia.”

ScampiScampi1

På Polar Seafoods danske hjemmeside står det, (oversatt fra engelsk): “Norway lobster (Nephrops norvegicus), også kjent som SCAMPI er en nær slektning av vanlig hummer, men mye mindre og slankere, og med lange, smale klør.”

Helt forskjellige råvarer får altså samme navn på den norske og danske hjemmesiden, fra samme bedrift. Ganske morsomt! Polar Seafood forklarer hvorfor de kaller reker for scampi i Norge, på denne måten:
Når varmtvannsreker kalles scampi i Norge skyldes det at næringen her har valgt dette som navn for varmtvannsreker, forklarer Trygve Åsvestad i Polar Seafood.”
I Norge kan altså næringer velge seg et navn på en råvare, uten å ta hensyn til at navnet allerede er et innarbeidet og verdenskjent navn på en helt annen råvare! Og uten at noen kontrollinstitusjon bryr seg om det. Mattilsynet for eksempel. Mer norsk kan det vel ikke bli! For dette oppsto i Norge, og her er det 100% gjennomført!
Vi er ikke med i EU, vi skal ikke være som andre, og det er vi som har rett. Alltid!

KjemperekerTigerreker1

Dette er kjempereker fra Vietnam. Villfanget fra et bærekraftig fiske. Navnet er Black tiger shrimps på engelsk, og Penaeus monodon på latin. Hele rå reker på norsk, som vi ser på pakningen.

Sertifisert
Brukbare sertifiseringer, i tillegg til at de kommer fra et bærekraftig fiske. Uten kjemiske tilsetninger, medisinering, eller hormoner av noe slag.

Reker
Bedre sporingsinformasjon skal det godt gjøres å finne. Helt i kontrast til de norske, av Mattilsynet godkjente posene på oppdrettsrekene når de kommer til Norge. Og på denne deklarasjonen finnes ikke navnet scampi!

Og Mattilsynet

svarer ikke etter ett brev og 1 purring! På disse enkle spørsmålene:
“Hva menes med scampi: Nephropos Norvegicus (norsk sjøkreps), eller reker i familiene Penaeus eller Aristaeidae, som innføres som oppdrettsreker?
Dersom man mener de to siste artene, hvilken kilde benytter man for å fastslå bruken av navnet scampi, zoologisk eller vitenskapelig, på oppdrettsreker?”

Kjempereker og kongekrabbe med smakfull jomfruolje

Kjempereke og kongekrabbe2 Fjern skallet på både kjemperekene og kongekrabben, (ta ut den sorte strengen på rekene). La de surre litt i varm olivenolje. Ta vare på oljen og bruk den til å dyppe loff i. Server gjerne med noen basilikumblader med noen dråper god balsamico i.

Buon appetito med villfanget sjømat.