Sjøtunge og matsvindel

Søtunge er blant fiskeslagene det svindles med i restaurantmenyer. Fordi denne fantastiske fisken også er blant de dyreste, byttes den ut med andre, billige fisker. Ofte flyndrefisk, men også ferskvannsfiskene Pangasius og Tilapia brukes. Vanskelig å se, fordi fiskekjøttet kamufleres i retten. Dette er utbredt i hele verden, også i Norge, men heldigvis er vi blant de bedre. Det er ikke lenge siden en Oslorestaurant solgte falsk sjøtunge. 

Dersom man får SE sjøtungen, er det umulig å ta feil. Gjør man ikke det er det lett å bli lurt, særlig når retten er kamuflert i en saus, eller godt dandert. Latin: Solea solea. Eng; Dover Sole/Common sole, Tysk: Seezunge, Dansk: Søtunge, Svensk: Tunga, Italiensk: Sogliolo, Fransk: Sole. Så vet du det neste gang du er utenfor Norge.

Når du skal filetere sjøtungen, som ikke alltid er den letteste fisken å ha med å gjøre, lønner det seg å gjøre et lite snitt nede ved halen, drysse på litt salt for å få tak, og så dra hele fileten av med et kjøkkenhåndkle.

Her er overskinnet dratt av. Ønsker du å beholde det hvite underskinnet, må du skrape litt av det.

Akkurat denne fisken hadde to flotte rognposer i seg, og de steker vi selvfølgelig. Denne fisken holdt fint til to personer. (rundt 700 gram)

Og så enkelt gjorde vi det; Vend de hvite fine filetene i mel med litt salt og pepper, og stek dem over middels varme. Det samme gjør vi med rognposene.

Fiskefileten er lagt ned i den varme jomfruoljen iblandet litt smør. Sett så varmen ned til middels, og stek videre på begge sider. Sjøtungefiletene er lette å snu, fiskekjøttet er nemlig fast som få andre fisker.

Den grønne aspargesen får et oppkok i litt sukkersaltet vann, og er ferdige akkurat i det de skifter farge til mørkegrønt. DE SKAL IKKE SKRELLES! Man kaster da ikke vekk det sunne skallet. Dette tøyset har norske restauranter begynt med; adoptert fra Tyskland? som er et hvitt aspargesland.

Og slik la vi opp denne deilige fisken. Foran, en over og en underfilet, bakerst (nærmest) rognposen.

Ingredienser til to:

1 sjøtunge på ca 700 gram
jomfruolje og litt smør
salt og pepper
asparges
noen kirsebærtomater og litt bredbladet persille.
Slik gjør du:
Her kan du egentlig bare følge forklaringen under bildene. Dersom du vil prøve andre tilberednignsmåter ligger det flere på bloggen. Bare gå opp til toppen og søk på sjøtunge. Server gjerne med noen gode mandelpoteter.

Print Friendly, PDF & Email