Scampi på grillen.

Scampi, råfrosset
Nephrops Norvegicus = norsk sjøkreps = Scampi. Sistnevnte er det mest kjente navnet på sjøkreps utenfor Norge. Disse er kjøpt råfrosset fra fiskebilen til  Næss sjømat i Narvik, (som kommer innom hjemme i Telemark), og nettopp tinet. Fiskebilen har med litt av hvert, i butikkene får du ikke disse, som er en god erstatning for fersk sjøkreps.

Flere norske restaurantanmeldere vet ikke forskjellen på en reke og en kreps. Og synd er det, for da går de glipp av mye godt! Jeg har aldri vært sikker på om det er mange forskjellige personer som skifter på å ta anmeldelsene og et godt måltid, eller om det bare er to når det feks står Salt og pepper.

Dagens næringsliv har de to som kaller seg Salt og pepper, og Dagbladet har Robinson og Fredag. Ofte spiser de scampi, men ingen av dem vet nok at det er tiger eller kongereker de spiser. Eller? Og altså ikke scampi. Det står i menyen, så da er det vel riktig da?

Scampi, på grillen
Nettopp lagt på grillen, og klare til å bli grillet. Idet kjøttet skifter fra gjennomsiktig til hvitt, er de ferdige.

Dra dit peppern gror!

Vel, for meg kan Robinson ta med seg Fredag og “scampiene” sine, og reise tilbake til Más a Tirra, øya de kom fra. Og Salt og pepper kan ta med seg sine og dra dit peppern gror! For der finnes helt sikkert artsfrender av disse rekene, ville eksemplarer regner jeg med. Så får vi andre forlange norsk sjøkreps når vi bestiller scampi.
DETTE ER SELVFØLGELIG MIN HELT EGNE PRIVATE MENING!

Scampi, på grillen med pasta
Mens scampiene grilles, koker du pastaen på sidebrenneren.
Scampi, squashblomst
Akkurat denne dagen var det flotte squashblomster i hagen. De blander vi i pastaen sammen med god olivenolje.
Scampi, på grillen stekes2
Det gjennomsiktige kjøttet er så og si gått over til hvitt, og nå kan de øyeblikkelig taes.
Scampi, på grillen, tallerken2
Legg opp som på bildet. Pastaen først, iblandet squashblomster og olje, og krydret etter egen smak. Over legger du scampiene.

Grillet scampi med linguine

Ingredienser:
6 passe store rå sjøkreps, gjerne råfrosset
estragon og dill
jomfruolje
linguine
squashblomster, hvis du får tak i
Slik gjør du:
Del scampiene og ta ut paven og den sorte strengen. Bland sammen litt olje og finhakket estragon/dill. Pensle dem, og evt salte og pepre lett.
Mens du griller dem med skallsiden ned, koker du pastaen. Dersom du har squash eller andre spiselige blomster fra hagen, grovhakker du dem.
Scampiene er ferdige idet kjøttet går over fra gjennomsiktig til hvitt. Bland blomster og olivenolje i pastaen og server. Krydre etter egen smak.

Print Friendly, PDF & Email