Villreker med poteter og kalmar

Hodet er tatt av villrekene, og blandet med løk og hvitløk i en kjele som skal tilsettes vann og kokes til sausekraft.

Argentinske villreker er det eneste alternativet av store reker som brukes her i huset i dag, i tillegg til norske store dypvannsreker selvfølgelig. Tigerreker og vannameireker fra oppdrett brukes ikke; det som lille Norge har døpt scampi; og som kjent er det italienske navnet på norsk sjøkreps! I tillegg skal vi ha litt akkar i denne retten.

Klipp alle de små bena av rekene slik som på bildet; legg bena gjerne i kraften, den skal siles tilslutt allikevel.
Del rekene nesten igjennom, og ta ut den sorte strengen med en pinsett; du ser dem oppe til høyre på bildet.
Salte og pepre rekene. Det brune og røde du ser er rognen/corailen. Den spiser du. Stek rekene lett på begge sider til rekekjøttet akkurat blir hvitt.
Del opp poteter smått og kok i lettsaltet vann.
Kalmar (Loligo vulgaris), kanskje bedre kjent som calamare, er delt opp smått og skal få ligge med i kraften 3-4 minutter til slutt; da er de ferdige.
Kraften koker seg ferdig; krydre etter egen smak, dill, estragon, mynte er godt å smaksette med. Ikke nødvendigvis alle tre samtidig.
Sil av og tilsett creme fraiche til den ferdige kraften og rør godt.
Tilslutt får kraften noen kapers; her er brukt avsaltede kapers fra glass, men bruk gjerne vanlig kapers i lake.
Litt basilikum og mynte fra drivhuset brukte vi til potetene.
Potetene er klare, og krydret med salt, pepper, kvernet muskatnøtt og urtene. Potetene er ikke kjørt i mikser, bare knust en god del med gaffel.

Helt enkelt; potetene lett knust, noen kalmarringer og tentakler er lagt over, så sausen. De saftige rekene er akkurat tatt ut av stekepannen. Deilig ble det.

Print Friendly, PDF & Email