Fisk og Oslo fisketorg

Dette er en fiskedisk! Den er ca 5 meter lang, i tillegg til en god meter på utsiden. Men det er et utvalg i sjømat i den, større enn de fleste kan drømme om her hjemme. Og det er IKKE vanskelig å få til, det er bare snakk om litt vilje og en del klar tenking.

Det ble skrevet endel om det nye “fisketorget” i Oslo for en stund siden: “For dyrt, for lite, priser til å gråte av”, er omkvedet. Alle var tent på ideen, men da det 300 kvadratmeter store glasshuset på Rådhuskaia åpnet i juli, var begeistringen sporløst borte. Både turister og innbyggere reagerte på stive priser og liten fiskedisk, skrives det. “Vi ble blendet av ideen”, mener lederen i Oslo Venstre, som selv ikke er særlig optimistisk på politikernes vegne, og har en følelse av at det er lite politikerne kan gjøre nå. Nei, det er vel lite de trenger å gjøre for å få dette bedre! Dersom det er et torg i ordets rette forstand man ønsker, allierer man seg selvfølgelig med flere fiskemottak og importører, også frossen fiskemat er fiskemat. Et par tre disker tar liten plass. Man gjør altså som resten av verden; skaffer seg mangfoldet, og tilbyr det.

La Sirene

Dette er den lille fiskebutikken La Sirène i Antibes i Provence; ca 25 kvadratmeter stor er den. Ønsker man seg mangfold i “fisketorget” i Oslo er det vel egentlig snakk om å skaffe seg mangfoldet. Ikke norsk laks og torsk i alle variasjoner, nei fisk og skalldyr så det bugner. Litt stive priser tåler vi, men selvfølgelig, det går en fornuftsgrense også der. Mangfold ønsker de fleste, det må bare tas litt tap i starten. Mange av oss kjøper og spiser sjømat i massevis når vi er på ferie, men i “sjømatnasjonen” Norge får vi ikke tak i det når vi er hjemme igjen. Den lille fiskebutikken La Sirène får tak i det; fra hele verden, også fra Norge; levende scampi for eksempel (norsk sjøkreps). Alt er ferskt, masse er levende, men akkurat det stopper kanskje Mattilsynet og andre gledesdrepere.

Et torg er et torg, en disk er en disk

Når vi ser hva man kan få ut av 25 kvadratmeter trenger man egentlig ikke et torg, det er mangfoldet som er viktig! Under ligger bilder av det meste av utvalget i La Sirène. Sammenligner vi dette utvalget med et hvilket som helst utvalg i sjømat i Norge er det sterke bilder du får se.

Fisk 1
Et utvalg vi bare kan drømme om her hjemme. Vi reiser jo mer og mer, og ser og prøver disse herlighetene. Skal vi ha et fisketorg i landets hovedstad må man faktisk tenke nytt! En velfylt disk burde holde. Alt av skjell, strand- og sjøsnegler osv, er selvfølgelig levende i La Sirène, og med litt hjelp fra noen som har greie på sjømat kommer vi nok til å like det meste her også.
Sole
Sóle, eller sjøtunge på norsk. Kanskje en av de letteste flatfiskene å kjenne igjen. Her hjemme gjør vi det IKKE, flere andre slag selges som sjøtunge! Matsvindel altså. Noe for Matmerk? En av verdens dyreste fisker. 45 Euro for hel fisk, 60 Euro for den fileterte av det litt større slaget. I Antibes! En fantastisk fisk!
Små kamskjell
Fisk 2
Kvalitet er første bud i en god provencalsk fiskeforretning. Her er det ikke kjedene som rår! Her er det de som har greie på fisk, og som vet å gjøre forbrukerne oppmerksom på at det finnes mer enn 7-8 fiskeslag.
Litt mer skalldyr; to slag nykokt hummer, languster, og store gambas fra Nigeria. Den typen vi helt feilaktig kaller scampi i Norge!
Og her levende hummer, østers, og skjell. Disse ligger på utsiden av butikken.

Nei, ta en runde til på dette, bruk hodet litt mer, la nye ideer slippe til, markedsfør “torget”, bruk de helt spesielle råvarene i restauranten, lag en serie TV-program for å lære oss om sjømat i “sjømatnasjonen” Norge. Ta gjerne en tur til utlandet for ideer, vi trenger ikke en forskningsrapport eller 4 for å få taket på dette. Litt sunn fornuft holder.
Skitt fisk!

Bulot som i Antibes

Bulot, retten
Vi serverte våre Bulots med, fra venstre: creme fraiche, rouille og majones. Til det smakte det deilig med litt franskbrød og et glass Pouilly-Füsse. Det grønne bak i bildet er gatelysene på Promenade de Anglais i Nice.

Ingredienser:
noen bulot, eller store strandsnegler
creme fraiche
majones
rouille
franskbrød
Slik gjør du:
Ganske enkelt, legg opp som på bildet og kos deg, gjerne med et glass god hvitvin.

Print Friendly, PDF & Email