Scampi fritti, hvem tror du på!

Scampi fritti NRK
Av og til får man vann på mølla! På bildet over har NRK lagt inn en oppskrift på Scampi fritti. Og de åpner med å si at “du kan bruke sjøkreps, men også scampi eller kongereker dersom det er lettere å skaffe”. Er ikke dette morsomt da! DU KAN BRUKE SJØKREPS! I verdens mest kjente sjøkrepsrett! Ja, iallfall til matNorge overtok styringen av scampi. Så ikke for Gyldendal og fagbladet Apéritif, som du kan lese mer om nedenfor!

Scampi fritti Gyldendal 1
Over ser du en scanning av Gyldendals store kokebok, hvor de selvfølgelig bruker norsk sjøkreps i Scampi fritti. Det er jo en sjøkrepsrett! Men også Gyldendal følger matNorges manglende råvarekunnskap. I denne utgaven fra 1979 har de 4 oppskrifter med sjøkreps benevnt som scampi. I neste utgave fra 1998 har de tilpasset seg kjedemakten. Bare én oppskrift med scampi er igjen i boken. Scampi Fritti!

Scampi fritti Aperitif
Også fagbladet Apéritif har lagt inn riktig råvare i denne sjøkrepsretten; “Ta kjøttet ut av sjøkrepsen”. Men heller ikke de slipper unna; på nettet har de lagt ut 44 oppskrifter med scampi, og her ser det ut til å være mye oppdrettsreker, eller Mangrovereker. Hvorfor ikke ta mot til seg, forklare hva scampi er. FOR DET FINNES IKKE TO TYPER SCAMPI. Bare norsk sjøkreps, Nephrops Norvegicus.

Scampi fritti var i decennier verdens mest kjente sjøkrepsrett, helt til den norske matbransjen ødela alt for dette flotte sjødyret. I Norge er det 100% gjennomført; scampi er mangrovereker, og det brer seg utover fra Norge. Takket være Norge og ukunnskapen, prestisjen og det forsmedelige i å måtte innrømme feil.
Helt til for et par tre år siden var for dem scampi navnet på tigerreker, kongereker, kjempereker og gambas (Penaeus monodon). Nå har flere begynt å kalle kongereker for kongereker, men tigerreker vegrer de seg for å kalle tigerreker. Da er jo slaget tapt; nye poser må trykkes opp, prestisjen må forlates, tigerreker kan jo høres ut som oppdrettsreker, kongereker høres jo helt konge ut! og så videre osv! Snakk om seriøs bruk av matkunnskap!
Så kommer oppskriften, vi bruker den fra Gyldendals store kokebok fra 1979, med noen små forandringer:

Scampi fritti

Scampi fritti ingr
Ingredienser:
12-16 sjøkreps
(salt)
Frityrdeig:
1 dl hvetemel
1 egg
1 dl pilsenerøl eller vann
1 ss smeltet smør eller margarin
Til koking:
olje eller smult, temperatur på fettet 180 grader, koketid 2-3 minutter
Sjøkreps behandles og kokes som hummer. Koketid ca 15 minutter. Bare halen brukes. Klipp opp skallene og forsøk å få halekjøttet helt ut. Rør mel, eggeplomme og væske sammen til en jevn deig. Tilsett smøret. Pisk hviten stiv og bland den forsiktig i deigen.
Dypp krepsen i frityrdeigen. Legg noen om gangen i det oppvarmede fettet og kok dem til de er gyllenbrune. Snu dem under kokingen. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av seg på husholdningspapir.
Serveres med sitronbåter, remulade, majones eller skarpsaus og event. sprøstekt persille.

Scampi, halen klippes
Klipp opp sjøkrepsen som på bildet over. Dette gir et langt bedre resultat enn å koke dem først. Ta dem ut av skallet rå.

Scampi fritti dyppes
Dypp først de rå sjøkrepshalene i deigen, så over i oljen (vi bruker jomfruolje til dette). Snu dem en gang underveis.
Scampi fritti 2015 480
Legg opp som på bildet, og server med remulade og sprøstekt persille. Drypp gjerne over noen dråper av din fineste olivenolje tilslutt.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email