Risset akkar!

Slik ser akkaren ut når den er renset og risset. Du ser rissingen tydelig, riss med en skarp kniv først på kryss én vei, så den andre, men ikke igjennom blekksprutkjøttet! Her ligger de med den rosafiolette skinnsiden ned. Tentaklene øverst i bildet er vridd av, og munnen er fjernet. Men la oss ta det fra begynnelsen.

Slik ser de frosne akkarene ut når de ligger til tining. Hodet med tentaklene vris og draes lett ut av kroppen.

Når du har dratt ut tentaklene med det som følger med, skal du bare ta vare på tentaklene. De skjærer eller vrir du av ovenfor øynene, som du ser godt. Munnen, en liten sort sak, klemmer du ut. DET SER DU BEDRE HER! Tilslutt klipper du kroppen langsetter slik at den kan brettes ut. Se bilde lenger nede!

Alt er lagt til marinering i en plastbolle, og skal få ligge i kjøleskap et par timers tid før tilberedning. Mange drar av det rosafiolette skinnet, noe du absolutt ikke trenger å gjøre; fargen gjør seg jo på tallerkenen!

Her ser du de utbrettede akkarene i stekepannen. Først ett minutt på den ene siden, så på den andre. Press fint ned med en stekespade.

Og slik serverte vi denne deilige akkarretten. Det vanskeligste er kanskje å få tak i akkar i akkarlandet Norge. En erstatning er dypfryst loligo (kalmar) fra en asiabutikk. Loligo er i meget nær familien, og det er det vi har brukt.

Ingredienser:
revet skall av én sitron
1/4 ts kvernet spisskummen
1 hvitløkkløft
3 ss jomfruollje
4 mellomstore akkar
finhakket persille, eller grønn koriander
sitronbåter
Slik gjør du:
Rens akkarene og risse den slik som forklart under bildene lenger oppe.
Bland sammen revet sitronskall, persillen, spisskummen, hvitløken og olivenoljen i en bolle som rommer akkaren (ikke metallbolle). Legg i den rensete og rissete akkaren og la marinere i kjøleskap i 2 timer.

Varm opp en stekepanne godt. Stek akkaren (ikke for mye av gangen) ved å presse den litt ned med en stekespade i 1 til 2 minutter på hver side for å få dem jevnt stekt, og for å få frem rissemerkene. De vil og skal krølle seg. La tilslutt steke et halvt minutt til.
Server med sitronbåter, sjøsalt, og pepper fra kvern.

Print Friendly, PDF & Email