Scampi på dansk.

Årøvin og sjøkrepsDanmark er Europas, og vel verdens største eksportør av scampi. Eller jomfruhummer som de sier på dansk. Norsk sjøkreps heter dette flotte krepsdyret i Norge.Og produsenten og eksportøren av scampi heter Læsø Fiskeindustri. Jomfruhummeren fiskes med trål, mens våre norske, for eksempel fra Seashell AS på Frøya, er teinefanget. Og for mange, vel å foretrekke.

3b. Scampi interi, Læsø_edited-2
Slik eksporteres rå, trålefanget scampi. Pakket i fine esker med navnet på italiensk, fransk og spansk. Mest kjent er sjøkrepsen under navnet scampi.

Selv foretrekker jeg nok den råfrosne, fremfor den som ligger ferdigkokt i kjedenes «fiskedisker». Dessverre får vi ikke kjøpt levende eller rå sjøkreps i kjedenes butikker. Da må vi til fiskeutsalgene eller mottakene. Og de ligger ikke like tett som kjedebutikkene. Men er man i Oslo, regner jeg med at de finnes levende eller rå, fra Seashell AS feks.
I Danmark selges både hele rå, og rå sjøkrepshaler. Ofte mindre kreps enn de vi er blitt vant til her hjemme de siste få årene. De råfrosne fra Læsø, fås i flere størrelser, feks 7-12 på kiloen, eller 3-7 på kiloen. Denne frosne typen solgte Rema tidligere, men de fås ikke lenger. Jeg tror vi finner svaret i det senere innlegget «Scampi på norsk».

Scampi, fish and shellfish3
Denne danske plansjen viser sjøkrepsen navn på forskjellige språk. Dessverre har vi ikke noe tilsvarende norsk plakat. Dvs Sjømatrådet har en plansje, men der er ikke sjøkrepsen med. Og navnet finnes ikke på deres hjemmeside.
Årøvin og scampi2
Her er scampi, eller jomfruhummer, og kamskjell servert til en lokal vin fra Årø syd i Danmark.

Scampi og kamskjell med toast

Ingredienser:
4 scampi (sjøkreps)
8 kamskjell, gode råfrosne går til nød
1 baguette
olivenolje
salt og pepper
revet goudatype ost
Slik gjør du:
Rens kamskjellene, og ta vare på corailen, eller rognen. Del scampiene i to på langs, og ta ut paven. Riv over ost, og gratiner i ovnen til de er lysebrune. Riss kamskjellene fint med en kniv, og stek i olivenolje i en god stekepanne. Varm panne, og bare på ene siden. Dryss over litt kvernet salt og pepper. Legg opp som på bildet.
Skjær beguetten i skiver, og stek skivene i olivenolje til de er passe brune.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser