Juletorsk er også julemat!

Persetorsk2

Det er jo ikke bare kjøtt som er julemat. Mange liker torsk i en eller annen form også. Så hvorfor ikke prøve juletorsk på gamlemåten i år. Det er både sunt og godt!

Jeg husker godt bestefar tok oss med på trikken ned til byen tidlig om morgenen noen dager før jul i slutten av 40-årene, og kom hjem med nyrenset torsk fra sin spesielt utplukkede fiskeforretning på Majorstuen. Alltid fra levende fisk i butikken!

7. Torsk, fast fisk
Ingenting er vel bedre enn å fiske torsken selv. Og det kan du jo egentlig gjøre hele året!

Ja, for noe annet enn levende juletorsk dugde ikke, og selv i førti- og femtiårene gikk det an å få levende fisk i Oslo dersom man lette godt nok. Vel hjemme var det mormors tur, åpne fisken i ryggen, fjerne innmaten, salte fisken i 2-3 døgn og så i lett press en dag eller to før den ble skåret i tykke skiver og kokt. Så ble fisken inntatt nesten seremonielt, for de voksne ledsaget av kaldt øl eller en god vin, – for oss barna Farris.

Torsk, nakkestykke_edited-2
For meg var det torskehode som gjaldt. Og mormors persetorsk, selvfølgelig. Helt fra jeg var guttunge. Fast, fint kjøtt av beste sort!

Mormors juletorsk, eller persetorsk

Ingredienser:
Torsk etter antall gjester(gjerne skrei)
salt
eggesmør

Slik gjør du
Skjær hodet av torsken, og skjær den opp langs ryggen. Ta ut innmaten og vask fisken. (alternativt rundrense den på vanlig måte) Gni inn med rikelig salt og legg fisken i et trau eller bolle med lokk i 2-3 døgn. Tørk av saltet og legg fisken i press mellom to fjeler med stein over et par døgn i kjelleren eller kjøleskapet. Ta den opp og vann den ut et par timer før bruk. Skjær i tykke skiver og la den trekke til du synes den er passe. Server med eggesmør, kokte poteter og gulrøtter. Det går fint med en lett rødvin til denne, alternativt et glass kaldt øl.

Torsk, nakkestykke2_edited-2
Torskehode med min egen smørsaus, gulrøtter, rogn og lever, og Ringerikspoteter med skall selvfølgelig. Deilig julemat det også!

Dørumsgaardsmør

Ingredienser:
150 gram smør
1 boks Creme Fraiche
gressløk
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i halvparten av creme fraichen. Rør med en god visp. Sannsynligvis vil sausen da skille seg. Men ikke fortvil; ha i resten og rør videre til en homogen saus. Det går som regel bra. Hvis ikke; ha i en spiseskje kaldt vann og rør videre.  Tilslutt har du i godt med nyklippet eller tørr gressløk fra glass.

Print Friendly, PDF & Email