Reinsdyrfilet med grønnkål og sopp

Reinsdyr indrefilet
Reinsdyrkjøtt er deilig, og som regel mørt. Indrefileten skal det godt gjøres er seig. Og i motsetning til flere andre typer indrefilet er reinsdyrfileten også meget smakfull. Som det meste av viltkjøtt også er, selv om denne nok er fra tamdyr. Hva skal vi si; ville tamdyr kanskje. Mye trenger ikke gjøres med dette deilige kjøttet, men noe smak av skog og mark skader ikke regner jeg med. Og når gode venner fra Borgja gård har med en deilig Sfursat 5 stelle anno 2010, da skulle alt være lagt godt til rette.

Reinsdyr indrefilet i marinade
Filetene ligger i en enkel marinade med olivenolje, knuste enerbær, litt pepper og timian. Litt folie over, et par timer i kjøleskap, og de er klare til steking.

Vi har valgt å marinere filetene noen timer. Ikke det at det ikke er mørt nok, men både god olivenolje og litt krydder og urter setter smak. Uten at vi hadde tenkt på det; akkurat den dagen vi serverte reinsdyrfileten feiret man samenes dag. Så da gjorde jo vi det også, og takket dem for det deilige kjøttet de ga oss.

Reinsdyr indrefilet, kraft kokes
Et par gulrøtter, en halv purre, 1 stor løk, og en stangselleristang får koke i en steinsoppbuljong fra terning. Et par timer mens kjøttet marineres, og sausebasisen er klar.
Tørket steinsopp, traktk.
Tørket steinsopp og traktkantarell er akkurat lagt i varmt vann, og får bløtes et par timinutters tid. Kraften bruker vi i sausen, hvor også soppen ender opp til slutt.

Reinsdyrfilet med grønnkål og soppsaus

Ingredienser:
2 gode indrefileter av reinsdyr
knust enerbær og tørket timian
tørket steinsopp og traktkantarell, eller sopp fra butikken
1 pakke ferdiggjort grønnkål hvis du ikke har i hagen eller fryseren
olivenolje til steking
rømme og rørte tyttebær
mandelpoteter og fersk dill
maizena og et par ss cognac

litt smør

Reinsdyr indrefilet, retten2
Legg opp som på bildet; først grønnkålen, så fileten, og tilslutt soppsausen. Rørte tyttebær i sæterrømme har vi i en liten form eller skål, det ser alltid bedre ut. Så noen nykokte mandelpoteter og litt dill, og alt er klart.

Slik gjør du:

Legg filetene i et fat, og hell over olivenolje. Vend kjøttet i oljen, og krydre med knust enerbær, litt kvernet pepper og tørket timian. Vend kjøttet igjen. La marinere i kjøleskapet et par timer.
Sett over kraft som beskrevet under bildet over. Den tørkete soppen legger du i varmt vann ca 15-20 minutter.
Grønnkålen har du i en kjele med litt vann, 1 ss hvitvinnseddik og litt salt, pepper og revet muskatnøtt. La det koke inn, og småkoke 10 minutter.
Brune filetene i olivenolje, og sett dem i 175 grader stekeovn en 10-12 minutters tid. Ta ut, legg over folie og la hvile 10 minutter før servering. Kraften har nå fått koke et par timer, den sist halvtimen med soppkraften i. Sil av grønnsakene, kok inn kraften ved ganske sterk varme. Jevne med maizena, tilsett et par ss cognac, og la tilslutt soppen, som du har finhakket, få koke med 5 minutter. Tilslutt har du i stekeskyen og et par ss smør.

Reinsdyr og 5 Stelle
Til denne deilige retten har vi en deilig Sfursat 5 stelle 2010, som vår venner Rita og Eivind fra Borgja gård i Bø hadde med. En fantastisk vin.
Print Friendly, PDF & Email