Fisk i disk

Sjøtunge i disk
Denne dagen var vi innom Aavang fiskeforretning i Skagen. På et lite areal kan de skilte med et kjempeflott utvalg i fisk, skalldyr og ferdige fiskeretter. Foran i bildet ligger sjøtunge, en av verdens beste fisker, som du finner oppskrift med lenger nede.

Vi har vært på Skagen og kikket litt i fiskedisker. I kjedebutikkene er det ikke det største utvalget, noen egentlige fiskedisker har de ikke. Men fisk får du. På den annen side, de trenger jo ikke fiskedisk nå de har eget fiskemottakk og egen fiskeforretning. Det har dessverre ikke vi i innlandet utenfor de store byene. Kjedene tilbyr oss for det meste laks og torsk i alle fasonger og utførelser. Og litt til. Men for all del; det er ikke de i diskens feil, de gjør å godt de kan. Nei, det er nok kjedene som tar minste motstands vei, eller korteste vei til inntjening kanskje. Hvorfor ikke sette i gang med demo av fisk; smaksprøver, oppskriftsark eller hefter, fiskekvelder osv. Det fortjener vi. Og et helt annet og større utvalg!

Fisk i disk
Her ligger herlighetene side om side; Knurr, sei, sildefileter, lange, små rødspetter (de absolutt beste å steke), torsk, torsk i skiver, kveite, kveiteskiver, og smørflyndrefileter (til høyre).
Fisk i disk 2
Og her panneklar rødspette, rødspettefileter, hyse, skinnfri knurr. Så sei, sildefilet og lange, som i bildet over.
Fisk Aavang
Og videre i den lille disken; lyr, breiflabb, rognkjeksrogn i plastboksene, steinbit, steinbitfilet, sjøkrepshaler, østers, kamskjell og tigerreker (black tiger), sjøkreps. Foran til høyre; fersk tunfisk.
Piggvar og laks
Til venstre fileter av lomre, laksekoteletter, laksefileter, og til høyre flott piggvar. Av og til har de også både horngjel og fjesing, sistnevnte egentlig en god fisk, på tross av giftpiggene!

Vår lokale fiskedisk på en hverdag

Fisk helgemeny
I vår lokale fiskedisk på Meny finner vi laks og torsk i mange utførelser, steinbit, røye fra oppdrett, sei, røkt kolje og makrell. I tillegg til fiskegrateng. Av skalldyr; reker, blåskjell og krabbeklør. Det er det!

I all rettferdighets navn; fiskedisken på Meny er langt bedre fredag og lørdag, men på ingen måte så spennende. De tar inn på bestilling, men må ta inn så mye at de blir sittende igjen med fisk som må selges til redusert pris eller kastes. Folk kjøper det de kjenner til, og dermed basta. Derfor må kjedene gå sammen om å lære oss og oppdage nye fisk og skalldyrslag. Vi kjøper gjerne det litt mer spennende på ferie, så hvorfor ikke hjemme også. Det sies jo av noen at vi er en fiskenasjon, uten at jeg vet helt hva de mener. Det er greit å drive med lakseoppdrett, men det finnes faktisk ganske mye annet i sjøen også. Og på land, i innsjøene våre.

Sjøtunge fyllt med norsk sjøkreps

Sjøtungefileter og scampiVi har kjøpt tre store fine sjøtunger på brygga i dag. Ja, for det går også an. Og til halve prisen av i fiskebutikken. Men de norske sjøkrepshalene kjøpte vi hos Aavang. Og her ligger de fire filetene fra den største sjøtungen klare, med rogn bak. De to andre fiskene frøs vi ned og tok med hjem.

Råvarer sjøtungeSiden ramsløken også var kommet på SuperBrugsen måtte vi jo ta med den også. Og lange, tynne, tyske asparges som nettopp er skrellet. Da er alt klart til å rulle sjøtungefiletene rundt sjøkrepshalene.

KokingHer har vi rullet filetene rundt sjøkrepshalene sammen med rognen og noen flere sjøkrepshaler. Kjelen er fylt litt opp med vermouth. Så skal det trekkes til ferdig.

Hvit asparges kokerAspargesen legges i kaldt vann som får koke opp, og småkoke i ca 4 minutter før de er klare.

SjøtungerettenOg slik serverte vi det: Kraften fra fisk og skalldyr fikk tykne med litt creme fraiche til en smakfull saus med finhakket ramsløk. Fiskerullene ble lagt på, saus helt over, og nykokt pappardelle ble tilbehør. Og ikke å forglemme et godt glass hvitvin. Rogn og flere sjøkrepshaler ble og lagt på.

Ingredienser:
1 stor sjøtunge, filetert
4 sjøkrepshaler, skallet fjernet og den sorte strengen tatt ut.
4 hvite asparges
rognen fra sjøtungen
ramsløk og creme fraiche
papparedelle
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

 

Print Friendly, PDF & Email