Aligot med Reinsdyrmedajiong

Og her er de vanligste ingrediensene til denne smakfulle, gode retten, eller tilbehøret om du vil: Melne poteter (mandelpoteter), et par hvitløkfedd, en god klikk usaltet smør, et godt stykke Gruyere i mangel av Tomme, og kremfløte. I tillegg masse til revet muskatnøtt etter egen smak. Og selvfølgelig salt og pepper.

Aligot (uttales aligå) er en fondueliknende rett fra L’Aubrac-regionen i det sydlige sentralmassivet i Frankrike. En vanlig rett i restaurantene i Auvergne. Den lages med poteter og ost, tradisjonelt en Tomme de Laguiole eller Tomme d’Auvergne. Også Mozarella kan brukes. Retten serveres ofte sammen med lokale pølser eller stekt svinekjøtt. Vi har prøvd den med reinsdyrmedaljonger.

Gruyere er revet opp og klar til å blandes med resten av ingrediensene.
Først koker du potetene passe myke, før du presser dem igjennom en potetpresse el. sammen med de kokte hvitløksfeddene; gjerne gjennom et dørslag med litt store hull, eller du bruker en stavmikser. Smøret ligger i kjelen og venter på potetene.
Potetmassen er rørt inn med smøret. Så er det å begynne å røre inn osten, dette må du bruke litt tid på, men resultatet blir deilig.
Slik ser massen ut rett før du er helt ferdig. Nå kan du blande i salt, kvernet pepper og revet muskatnøtt etter egen smak.
Reinsdyrmedaljongene grillet vi ca 3- 4 minutter på hver side, etter å ha krydret med salt og kvernet hvitpepper.

Aligot med reinsdyrmedaljonger.

Og slik serverte vi den; reinsdyrmedaljong i skiver, en god porsjon aligot, og et godt glass Cremant fra Loire. En muskatkvern er grei å ha, for de som liker denne nøtten!

Ingredienser:

500 gram mandelpoteter
300 gram Tomme, Gruyere eller en god smakfull norsk ost
50 gram usaltet smør
1 dl fløte
salt, pepper og muskatnøtt
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

%d bloggere liker dette: