Provolone i pasta, skritt for skritt

Og her er de helt enkle men smakfulle ingrediensene til denne deilige retten: Italiensk ansjos, provolone, pasta og ramsløk. Bruk gjerne basilikum eller persille istedenfor ramsløk, men da gjerne en hvitløkkløft eller to også.

Provolone er den runde osten som stadig vekk dukker opp i ostedisken, men som ikke alle vet hvordan skal brukes. Det skal vi prøve å rette litt på, for dette er en veldig anvendelig ost, både på bordet og i matlaging. Provolone er en italiensk pasteurisert kumelkost som opprinnelig ble ystet i syd-Italia. Hovedproduksjonen idag ligger i Po-regionen, spesielt i Lombardiet og Veneto. Både Provolone Valpadana og Provolone del Monaco har DOP-merket. Du kan egentlig finne den i mange av Italias regioner, men da uten opprinnelsesmerke.

Provolone kommer i mange forskjellige former og fasonger. Foto: www.artisanpantry.com/

Provolone Valpadana DOP

har 13 sertifiserte produsenter og 40 autoriserte videreforedlere. Italienerne har forstått det; istedenfor èn stor produsent, går 13 sammen i et samvirke hvor flere småprodusenter lager kvalitetsoster på lisens, og hvor videreforedlere gjerne kan høre til samvirket, som også tar seg av markdsføring og kontroll med produsentene. Laget med kumelk som sagt, i den skarpere versjonen brukes det løpe fra lam eller geitekidd. Og. -de kan veie alt fra en til 100 kilo! En flott bordost, som også er ypperlig i matlagingen. De selges også i en røkt versjon.

Provolone er skåret i staver, ansjos og ramsløk er finhakket. Før du har i osten skjærer du den i små biter, så smelter den raskere.
Kok pastaen, ha i ansjos, ramsløk, og osten i biter. Bland godt, osten trenger et par minutter til å smelte, men om det ligger igjen noen fine små biter er jo det også godt.
Slik serverte vi den; med litt sprøstekt baguette til bruschetta, og litt av vår beste olivenolje, som også kan dryppes over pastaen.

Ingredienser:
1 skive provolone
4-5 fileter italiensk ansjos
noen blader ramsløk evt basilikum eller persille
pasta og baguette
olivenolje som smaksetter
Slik gjør du:
Her er det greiest å følge anvisningen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email