Fritert småabbor

Småabbor egner seg veldig godt til fritering; fjerner du hodet og finnene etter at du har renset dem kan du spise alt. Denne kanskje mest velsmakende av ferskvannsfiskene, er med sitt faste hvite kjøtt en delikatesse flere burde prøve seg på. Det er ikke vanskelig å fjerne bena på de store abborene, og godt fritert er bena like sprø som resten på de friterte småabborene. Vi spiste de hele men hodeløse abborene med velbehag; fisket av vårt yngste barnebarn Kittil på 14 år. Disse småabborene er fra 12-15 cm, med en vekt på fra 30 til 40 gram. Ideelle til fritering.

Det første du gjør er selvfølgelig å rense fisken. Så fjerner du den store ryggfinnen ved å skjære et lite snitt på hver side av finnen fra der hodet slutter og bak til der ryggfinnen slutter. Tilslutt tar du tak og løfter opp hele finnen som på bildet. De andre småfinnene klipper du av.

9 fine jevnstore abborer er klare til å friteres i en god extra virgin olivenolje (som du kan bruke inntil 10 ganger etter at du filtrerer den).

Fiskene skal nå vendes i mel som på bildet; rist av slik at ikke for mye av melet følger med. Både rugmel og hvetemel er greie å bruke.

Fisken er klar til å vendes i melet og friteres i den varme oljen; 170 til 180 grader er passe.

Nyplukket småkantarell, salvieblader fra hagen, og mel til friteringen.

De små fine abborene friteres i oljen til de har fått en fin, gyllen brunfarge uten å blir svidd tørre.

Og slik serverte vi dem; med de sprøstekte salviebladene, abborene bare krydret med litt kvernet salt og pepper, og den smørstekte soppen. Som tilbehør brukte vi kokte poteter. Fiskene ble spist “med hud og hår”.

%d bloggere liker dette: