Presa Ibérico, en spansk stolthet.

Presa Iberica
Maken til svinekjøtt finner du ikke. En utrolig marmorering som gir et saftig, smakfullt kjøttstykke for grillen og stekepannen. Til rundt 23 Euro kiloen, og det er IKKE billig i Spania!

Japan har sin Kobebiff, eller Wagyu om du vil. Men visste du at Spania har sine to små hemmeligheter; Presa Ibérica og Secreto Ibérica? De møreste og mest marmorerte kjøttstykker du kan tenke deg, som mange av oss nok ville hatt problemer med å identifisere som  svinekjøtt i en blindtest. Men gode må disse utskjæringene bli, når vi kjenner grisenes levemåte. To av Spanias stoltheter må det være lov å si.

Presa stekes2
Her er det bare brukt litt spansk olivenolje til pensling, og litt salt og pepper. Så noen minutter i en varm stekepanne, og inn på bordet. To fantastiske kjøttstykker.

Presa Ibérico er skåret ut fra skuldreren, rett ved kamstykket, og har både ryggens og filetens gode kvaliteter i seg.

Og Ibéricogrisen, også kjent som Pata Negra, er griser som vokser opp i store skogområder, og livnærer seg på eikenøtter, sopp, urter og røtter fra skogen. De lever 14 måneder, og hver gris har gjennom disse månedene hatt 20 mål skog til disposisjon. Dette gir et mørt kjøtt med en sødmefylt, smøraktig smak. (Klikk inn på filmen over)

Pata negra 1
Som du ser av bildet; Presastykket ligger på skulderen i overgangen mot kammen, og Secreto litt lenger til høyre. Secreto betyr jo hemmelighet, men det er neppe noe hemmelig over dette lenger. Bilde: cocinadeandalucia.blogspot.com

Presa, retten3
Og slik serverte vi det: Med poteter i båter, litt creme fraiche som fikk surre med i stekefettet til slutt, et par sjalottløk, og to sitronbåter. Litt norsk tilbehør ble det; et lite glass akevitt og en ølskvett. Og dette kan ikke sammenlignes med noe vi har fått av svinekjøtt tidligere i livet. Bedre kan det ikke bli!

Secreto, spanias hemmelighet

Secreto råvareDette er secreto, men det er ikke fra Ibéricogrisen. Egentlig skulle denne enkle retten vært servert med en spesiell spansk vårløk og Romescosaus, men begge deler var ukjent for Andalusias butikkbetjeninger, og vi pøvde oss ikke på sausen alene. Vi spurte 3 steder. Så derfor har vi laget den med hvitløkskudd og alioli, og det gikk veldig bra.

Secretopakke 1
Slik kjøpte vi Secreto. Litt over en halv kilo for 30 kroner er ikke verst. Eller ca 55 kroner kiloen. Også dette kjøttet var utrolig saftig og smakfullt. Så mitt spørsmål er: HVORFOR IKKE PRØVE MED DET BESTE AV NORSKE GRISER? Denne stykningsdelen er jo et funn for matelskere!

Secreto penslet
Det eneste vi gjorde var å pensle stykkene med olivenolje iblandet den spanske røkte paprikaen, som fåes både som søt og pikant. Vi blandet halvt av hvert.

Secreto grillet
Så noen minutter på grillen, vel 5-6 på hver side fordi stykkene var forholdsvis tykke. Selv liker jeg svinekjøtt akkurat gjennomstekt, disse ble rosastekt og fikk hvile 8-10 minutter. Og de ble perfekte, saftigheten og smaken ligger i den flotte fettmarmoreringen.

Secreto på bordet
Og så er det bare å kose seg med det smakfulle kjøttet, hvitløkskudd dyppet i alioli, og et godt glass Rioja. I Andalusia, og Caleta del Sol. Og takke våre venner for det flotte huset vi leide en hel måned.

Print Friendly, PDF & Email