Til Antibes og solens kjøkken

Antibes langs stranden
Beskyttet bak muren ligger gamlebyen i Antibes. Der ligger byens marked og Picassomuseet.

Ikke langt fra flyplassen i Nice, finner du den koselige rivierabyen Antibes. Et lite provencalsk eventyr, hvor en matglad på alle måter får utløsning for sine matgale drifter. Et marked som bugner av hva Provence kan tilby, med en liten, men utrolig velassortert fiskeforretning som nærmeste nabo. Og små spesialforretninger i hopetall.

Grønnsaker
De koselige forretningen bugner av grønnsaker og frukt av toppkvalitet. Ja nettopp friskhet og kvalitet er Solens kjøkkens kjennetegn.

Grønnsaker og frukt er kanskje det viktigste i det provencalske kjøkkenet; som forrett, som tilbehør, som hovedrett, og som dessert. Og det finner du i overflod.

Sitronbyen
Langs hele kysten er sitrontreet, dets blader og frukt, et av de sikre kjennetegnene på solens kjøkken. Også i dekorasjoner som her.

Kjennetegnet på provencalernes mat må være mangfold, hvor også fisk og kjøtt får sin naturlige plass. Det bugner av fisk i de små spesialforretningene, dagfersk fisk, og noe importert, uten at det går utover kvaliteten.

Grønnsaker på markedet
Også i den overdekkete mathallen bugner det av friske grønnsaker til brukbare priser. Som seg hør og bør et kjøkken som det provencalske.

De fleste tenker nok på Cote d Azur, når de hører ordet Provence, selvom denne regionen er et langt større område. Solens kjøkken, som  hele regionen kan tilby, finner du selvsagt også i Antibes.

Olivenolje
Olivenolje er et must for provencalerne. Og Antibes viser stolt frem sin egen olje, som du selv kan få tappet, eller kjøpt ferdig på flaske. For provencalsk mat uten extra vergin olje er utenkelig.

Den lille byen med den store charme; Gamlebyen med sine koselige trange gater, sitt matmarked bak den bastionaktige festningsmuren; den middelalderske Grimaldiborgen med Picasso museet som midtpunkt. Antibes, hvor du en fin dag kan se helt mot Nice-alpene. Ja, er været bra nok ser du helt til Italia.

Gateparti, blomsterjpg
De blomsterdekorerte, trange smågatene er et syn hele året. Og ikke mange steder så gjennomført som i Antibes. Det dufter Provence.

Og Antibes, som med sine trange bakgater kan vise deg en blomsterprakt du sjelden glemmer, og med sin strand, sine små restauranter, hvor en god middagsrett og et glass vin kan inntas mens du beundrer solnedgangen over middelhavet.

Dorade i Antibes
Dourade i den flotte fiskeforretningen ved mathallen i Antibes. 45 Euro kiloen!

Dourade Royale; middelhavsfisk for fiskeelskere

Sparus aurata på latin, Eng: sea bream, Fr: Daurade Royale, It: Orata, Ty: Goldbrasse, Sp: Dorada

Og den hører til de beste fiskene, skriver det tyske praktverket Fische und meerefruchte. Den smaker nemlig så godt som den ser ut (til å smake). Du kan koke den, bake den, grille den, steke den, posjere den og dampe den. Og den passer avkokt med de fleste gode fiskesauser eller feks. beurre blanc. Og en litt mer avansert rett med fennikel; grillet havabbor på en fennikelseng og flambert i Pernod.
Men vi lager Dorade med rattatouille i dag. Føl deg som i Provence!

Dorade med rattatouile
Her ligger råvarene til disse to rettene: ovnstekt dorade og rattatouille. Enkelt å lage, godt å spise!
Dorade, til pannen
Tomat, sjalottløk, hvitløk og sitronskiver er det som skal til for å få denne deilige fiskeretten smakfull, nesten som i Provence. Selv om nok noe mangler, som bare Antibes og Provence kan gi deg; atmosfæren.
Rattatouile2
Paprika, tomater, squash, aubergine, løk, hvitløk, rosmarin, basilikum, oregano og timian; du trenger ikke mer til rattatouille. Enkelt og svært smakfullt. Små, blodrøde kirsebærtomater går bra.
Rattatouile i pannen
La rattatoullen småputre godt i olivenolje. Du bestemmer selv hvordan du vil ha den. En liten symfoni av smaker. Og helt provencalsk.
Doraden klar
Først snitter du fisken på begge sider, så stikker du halve sitronskiver i snittet, salter og peprer. Og tilslutt legger du fisken oppå løken , hvitløken, tomatene, og noen sitron»biter», som på bildet. Så inn i ovnen. Halen har jeg klippet av.
Doraden, tallerken3
Og slik serverer du denne deilig retten; drypp litt av din beste olje på tallerkenen, og noen dråper av din beste balsamico. Poteter trengs ikke her.

Dorade med ratatouile

Ingredienser:
4 Dorade
sjalottløk og hvitløk
squash
aubergine
paprika
tomater
olivenolje
sitron
Slik gjør du:
Vask fisken og skjær av finner og hale.Skjær snitt som på bildet, og legg i 2 halve sitronskiver i snittet. Salt og pepre.
Skjær grønnsakene i skiver som på bildet. Legg fisken over og la steke ved 200 grader i 12-15 min. Sett på grillen litt tilslutt. Grønnsaken til rattatouillen skjærer du i terninger som på bildet, og lar småputre i olje pannen til de har «samlet seg» godt. Krydre med salt og pepper.

Print Friendly, PDF & Email