Pinnekjøtt som testes

Pinnekjøtt tallerken2
Man MÅ ikke bruke øl og akevitt til pinnekjøtt. En god riesling går bra. Eller en god eplemost.

Jeg har egentlig aldri likt testing av matvarer noe særlig. Hverken pinnekjøtt, øl eller andre matvarer. Etter å ha smakt seg gjennom et ukjent antall versjoner er nok smaksnervene noe forvillet er jeg redd. I dag har vi prøvd en vinner fra i forfjor. Nordfjord kjøtt, hvordan smaker det i år? Slike panel kan nok gi en pekepinn på kvaliteten, men neppe noe særlig objektiv sannhet. En annen ting er at vi alle har forskjellige preferanser for hva som er godt. Så derfor velger jeg ut fra hva jeg ser i pakken, og håper at produsenten har gjort jobben sin. Å få et i utgangspunktet seigt kjøtt til å bli mørt er alltid vanskelig. Jeg prøver så godt det lar seg gjøre å få mest mulig pinner. De blir som regel best.

Pinnekjøtt dampes
Pinnekjøttet fra Nordfjord kjøtt er klart til damping, med noen bjørkepinner under, for de som liker den smaken. Kotelettstykkene ser som regel fine og innbydende ut, men det er akkurat de som gjerne blir litt tørre, harde og for salte. Smaken sitter i fettet, og fettet nøytraliserer saltsmaken noe.

I dag damper vi kjøttet, etter 1 døgns utvanning i kjølerom. Under risten ligger noen bjørkepinner, de ferdigkjøpte gir ikke smak, de nyspikkete gir det. Så får kjøttet dampe i 2- 3 timer, med litt kontroll den siste timen. Sjyen som danner seg blir til den deilige, smakfulle sausen som mange knuser potetene i. Også jeg!

Kålrot kokes
Kålroten er klar til koking, med litt løk i bunnen og et par tre skrelte Ringerikspoteter på toppen.
Kalrotpure kokt
Litt fløte og en smørklatt er lagt i, litt pepper er kvernet over, og muskatnøtt er revet over. Så er det å stampe og blande ferdig. Denne stamperen gjør jobben sin!

Pinnekjøtt med kålrotpuré

Ingredienser:
pinnekjøtt til 4 personer
vossakorv
1 stor kjele

bjørkepinner

Pinnekjøtt tallerken2
Klart for å inntas. Jeg liker best pinnene, kotelettstykkene blir gjerne litt tørre og ofte også litt salte. Det er i fettet smaken sitter, og vanligvis er kjøttet på pinnene også mørere enn de kjøttfulle stykkene.

Slik gjør du:

Pinnekjøttet, av ikke for magert lammekjøtt, vannet ut over natten, koker eller damper vi i fiskekjelen med et par nyspikkede bjørkepinner uten bark.
Bjørkepinnene legger vi under risten, med vann opp til risten, og ribben i serveringsstykker over. Når kjøttet løsner lett er det ferdig. (ca 2-3 timer) Kålrotstappen eller puré om du vil, er nesten like viktig som kjøttet synes vi.  Varm opp vossakorven. Som saus bruker du kraften fra dampingen/kokingen.

Kålrotpure
Deilig litt grov kålrotpuré. Denne er stampet, liker du den fin, tar du den i hurtigmikseren.

Kålrotpuré

Ingredienser:
1-1,5 kg. kålrot
1/2 løk i skiver
2-3 skrelte Ringerikspoteter

hvit pepper og nyrevet muskanøttt
Slik gjør du:
Kok kålroten og løken nesten mør. Kjør det i hurtigmikser til en fin masse, eller bruke en potetmoser, avhengig av om du liker den fin eller grov. Spe med litt kjøttkraft og fløte til passe konsistens. Riv i godt med muskat og kvern over pepper. Bland tilslutt i godt med meierismør.
Og ved siden av: Ringeriks- eller Gulløyepoteter, og kraften fra pinnekjøttet.

Hva synes vi så om pinnekjøttet.

Omtrent som tidligere år; pinnene smakfulle og møre, kotelettstykkene noe tørrere og saltere. Og ganske mye for tannpirkeren. Og slik er det jo stort sett. Men godt var det!

Print Friendly, PDF & Email