Verdensmester i Pesto Genovese!

Pesto Genovese
Nylaget pesto. Basilikum fra hagen, en deilig jomfruolje, hvitløk, pinjekjerner, parmesan og pecorino, og litt kjærlighet. Det er det som skal til!

I går så jeg på det italienske landbruks og matprogrammet La linea Verde, som jeg har gjort hver lørdag og søndag i rundt 15 år. Basilikum var et av innslagene. Og verdensmesterskapet i Pesto Genovese. Med 100 yngre og eldre mennesker fra hele verden linet opp ved bord, hvor de laget sin versjon av pestoen. Og vinneren ble;  Alfonsina Trucco på 86 år. Ubestridt verdensmester! Foto uthevet bilde: www.mangiarebuono.it

Alfonsina
Alfonsina Trucco på 86, i full gang med å mortre sin pesto genovese. Med sin 150 år gamle morter i marmor fra Carrara. Og akkurat denne pestoen ble kåret til verdens beste. I konkurranse med 100 andre. Slett ikke dårlig! Foto: www.lecinqueerbe.it

Basilikum

med det latinske navnet ocimum basilicum, hentet fra det greske basilikos, som betyr kongelig, er opprinnelig en indisk krydderurt. Den var ansett som hellig og skulle følge hinduen i døden, og er et av orientens eldste legemidler og krydder.

Basilikum i drivhus
Basilikum kan du fint dyrke i drivhuset ditt. Også på friland i den beste delen av sommeren. Den liker ikke under 10 grader, så et lunt og godt sted passer bra. Her er den bredsådd. Klipp og kos deg med bladene, de går til det meste.

Og for en krydderurt! Du skal bare såvidt berøre planten før en velluktende og frisk duft brer seg rundt deg. Få andre urter slår basilikumens intenst gode lukt og smak. Eller dens anvendelsesområde!

Basilikum og pesto
Nylaget pesto foran, bruschetta med litt olivenolje til venstre, så parmesan, og til høyre Olio Santo til å smaksette gode matretter.
Pesto, råvarer
Her er det du trenger til en god pesto Genovese; jomfruolje, basilikum, en blanding av parmesan og pecorino, pinjenøtter og hvitløk.

Alfonsina stilte villig opp til verdensmesterkapet i pesto Genovese i Palazzo locale i Genova. Skulle bare mangle, når du har laget pesto i 70 år! Og hun vant. Ikke noe dikkedarier der, pestoen ble laget akkurat slik hun lærte av sin egen mama. Ikke lettbrunte hun pinjenøttene, den litt brente bittersmaken trengtes ikke, og litt pecorino blandet i parmesanen var en selvfølge. “Ikke for mye pecorino” sa hun, “da blir den best”.

Pasta med pesto
Så enkelt kan det gjøres; spaghetti, pesto og litt friskrevet parmesan på toppen. Blande godt, og kanskje noen dråper av din beste olivenolje over tilslutt.

Pesto Genovese

Ingredienser:
1 basilikumplante
1 spiseskje pinjekjerner
1 hvitløkkløft
salt
friskrevet Parmesan
friskrevet Pecorino
Slik gjør du:
Du kan godt brune pinjekjernene lett, men det er ikke nødvendig. Ha basilikum, nøtter, hvitløk og salt (da holder basilikumen seg lenger grønn) i en hurtigmikser, eller aller helst, støt alt i en morter. Når massen er smidig, men ikke for fin, lar du oljen forsiktig renne ned i den samtidig som du rører. Tilslutt blander du i den friskrevne parmesanen og pecorinoen. Smak på den. Liker du den litt sterkere kan du blande i en knivspiss cayennepepper.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

  • Terje Dørumsgaard

   Hei, helt enig, litt av en dame!

   På RAI 1, men det er litt problem fordi du må ha egen parabol, og tuner, som er vanskelig å få kjøpt i Norge. Denne siste kjøpte vi i Danmark. Parabol får du her. Og vi får alt i HD-kvalitet.

   mvh.

   Terje

   • Eiden's hage

    Takk for svar, svigerfar har kanalen, så nå blir det tv-titting. Italiene kan dette med mat , gleder meg. Forhåpentligvis klarer jeg å forstå noe med min begrensede italienskkunnskap. 🙂

    • Terje Dørumsgaard

     Det tror jeg helt sikkert du får til. Når interessen er der, kommer resten av seg selv!