Klippfisk av loin, – en takknemlig råvare!

Klippfisk med løk, ferdig1
Klippfisk med løk er en deilig rett. Og veldig enkel å lage. Men gode råvarer er viktig. Loins fra Dybvik, jomfruolje, og persille fra hagen, går svært så bra!

Som mange andre er vi veldig glad i klippfisk. Og denne gangen har vi prøvd skinn og benfri loins fra Dybvik. Absolutt et godt produkt for den som ønsker å slippe skinn og benrensing. Klippfisk er egentlig noe av det bedre fra fiskeverden. Og i dag skikkelig norsk råvare. Men helnorske råvarer fra havet finnes det ikke så mange av. Klippfisk, stokkfisk og Nephrops Norvegicus er de jeg kommer på i farten.Vel helnorsk og helnorsk fru Blom! På 1500-tallet begynte hollandske og engelske fiskere havfiske på New Foundlandbankene. Fisken ble tørket og saltet og markedsført som klippfisk. Naturlig nok ble de store konkurrenter til den norske tørrfisken. Først rundt 1750 begynte vi for alvor å fremstille klippfisk på Nord-Møre, som ble hovedstaden for produksjon og omsetning. Så halvnorsk er kanskje et bedre uttrykk.

Klippfisk med løk, råvarer
Dette er hva du trenger; loins, løk, mel, salt og pepper, en god olivenolje og persille. Enkel og meget smakfull mat.
Klippfisk med løk, steker
Fisken og løken steker du samtidig. Da sparer du litt tid, og får et godt resultat.
Klippfisk med løk, klar for ovnen
Så legger du opp som på bildet. _fordel gjerene persillen litt bedre enn på bildet. Hell over stekeoljen før du setter retten i ovnen. En skikkelig höjdare er noen dråper av din aller beste jomfruolje på tallerkenen før du spiser retten.
Klippfisk med løk, ferdig
Og slik blir denne deilig retten når du får den på tallerkenen. Prøv en god hvitvin; en frisk Allram grüner veltliner for eksempel.

Klippfisk med løk

Ingredienser:
800 gram klippfisk, loin fra Dybvik
800 gram løk
1,5 dl. jomfruolje
persille
mel, salt og pepper

Slik gjør du:
Legg fisken i vann i to døgn, og skift vann tre ganger. Tørk av med kjøkkenpapir. Snu fisken i melet, og stek den lett brun på begge sider. Samtidig steker du løken blank i en annen panne. Legg løken og fisken lagvis med hakket persille. Salte og pepre, og ha over oljen du stekte i. Sett i 190 grader ovn i 12-15 minutter.
Serverrykende varm, med eller uten poteter. Gjerne Gulløye i sesongen.

Print Friendly, PDF & Email