Wienersnitzel skritt for skritt

Råvare bankes
Til høyre et stykke kalvebiff, til venstre et tilsvarende stykke banket ut med kjøtthammer og kjøttbanker. Vi brukte kjøtthammerens flateste side, ikke den du ser til venstre på hammeren. Bruker du filetstykker klarer du det fint med kjøttbankeren.

Hvor wienerschnitzelen egentlig kommer fra strides de lærde om. Den er Østerrikes nasjonalrett, og står omtalt i en kokebok fra 1831, men mange mener at den opprinnelige var italiensk, den ikke ukjente retten cotoletta alla milanese. Keiser Franz Josefs adjutant skal visstnok ha nevnt den en i en note i margen, da han informerte om situasjonen i Lombardiet. Vel, de lærde får fortsettte uenigheten. I mellomtiden kan jo vi andre spise denne deilige matretten.

mel og eggDu trenger mel, et egg eller to, litt avhengig av hvor mange dere er. Og til slutt brødrasp, gjerne daggammelt brød som du kjører i hurtigmikser. Eller ferdigkjøpt brødrasp som vi brukte.

Klar for pannenAstrid ha gjort klar snitzlene, og jeg står klar til å steke dem. Teamwork på kjøkkenet er koselig. Og ledsaget av et lite glass vin har det en tendens til å bli enda koseligere!

I pannenDen ene snitzelen er akkurat ferdig, den andre skal snues. Bruk gjerne to stekepanner som mange gjør. Èn som du legger den ene snitzelen i, så legger du den over i den andre pasnnen etter et par minutters tid. Dette gjøres for å holde varmen høy nok for begge. Så venter du et par minutter til varmen har steget igjen i den første pannen, og legger i den andre snitzelen. Alternativt kan du holde den første varm i stekeovenen mens du tilbereder den andre. Men med bare to snitzler går det greit med én panne.

Wienerschnitzel med én stekepanne

Wsnitzel ferdig2
Kanskje litt i fineste laget å bruke Barolo til denne retten, men vi hadde en halvtømt flaske fra et par dager før. Og det gikk svært så bra.

Ingredienser:
2, alternativt 4 fine tykke skiver kalvekjøtt (svinekjøtt går også bra)
kjøkkenfolie
jomfruolje til stekingen
mel, egg og brødrasp
sitronskiver
2 ansjosfileter til hver
kapers, salt og pepper
pommes frites
Slik gjør du:
Bank skivene flate mellom to lag kjøkkenfolie som beskrevet ovenfor. Vend i mel, egg og brødrasp. Stek brune i varm jomfruolje (ca 190-200 grader). Fritér potetene som du pleier. Legg opp som på bildet over, og server med en god Rosévin, eller et glass kaldt øl.

Guten appetitt!