Limoncello, noe for deg?

Sitroner er en deilig ingrediens i kjøkkenet. Det er liksom noe som mangler hvis den ikke ligger der og venter på å bli brukt. Til Limoncello for eksempel. Men i Norge får du ikke lov til å lage denne deilige drikken fra Italia selv. Da vi var innom CittiMarkt i Kiel siste gang, kan vi ikke si annet enn at vi misunte svenskene og danskene litt. De trillet rundt med øl, vin og sterkere saker så det holdt. Ikke vet jeg om de fikk lov til å ta med seg den sterkeste flasken nederst i hyllerekken. Men det skulle ikke forundre meg. Jeg tenker på flasken med det klare innholdet, 95% sprit. Det er nemlig det som trengs til den ekte sitrondrikken. Limoncello, servert rett fra fryseren, er en fantastisk drikke hvis du er glad i en frisk digestive etter maten. Eller hvorfor ikke noen gode dråper over din favorittiskrem, med en limebåt som pynt?

Her er ingrediensene. På et forkle som jeg kjøpte for noen år siden, men med en oppskrift jeg ikke har kunnet bruke

Av mange regnet som Italias nasjonaldrikk, opprinnelig fra syd-Italia, men som nå lages over hele Italia, også under navnet Limoncino. Og svært enkel å lage på ditt eget kjøkken. Vel, tilbake til CittiMarkt; vi hadde veldig lyst, men kjøpte ikke med oss en flaske. Vi visste jo at vi kunne komme under narkotikalovgivningen dersom vi ble tatt. Eller? Neida, sa tolleren da vi spurte ham på veien hjem. ”Mange tror det, men det stemmer ikke”, sa han, ”men det blir en bra sum å betale dersom du blir tatt”

Ikke bare i Italia. I Menton kunne vi ikke gå forbi en stor butikk som bare hadde produkter med sitron. Her den franske versjonen av Limoncello. 1/2 liter som holder 28%.

Javel, så er det vel slik da, tenkte vi. Og lurte litt på hvorfor. Vi tror vi har svaret, for det er vel ingen som drikker ren sprit? Nei, det er nok heller det at når vi tynner den ut får vi litt mer enn kvoten vi har lov til å ta inn. Takk for det, kjære politikere! Men la oss få kjøpe med en halvflaske da! Så kan vi heller justere på oppskriften litt. For uten ren sprit, ingen ekte hjemmelaget Limoncello. 60% klarer ikke å trekke ut oljen og alt som skal ut av sitronskallet nemlig. Slik er det bare. Men prøv gjerne med 60%. Det ligger mange oppskrifter på nettet. Selv holder jeg meg til den ekte, litt jålete er det lov til å være.
Vel, frem til politikerne våkner av den norske alkoholdvalen; her er oppskriften;

Limoncello

Ingredienser:
1 liter vann
1 liter alkohol, 95%.
700 gram sukker
8 økologiske sitroner
Slik gjør du:
Vask sitronene i varmt vann med en børste. Skrell av det ytterste skallet, ikke få med noe av det hvite, da tar du med bitterstoffer. Legg skallet i et stort glass, Norgesglass feks., og fyll på spriten. La stå i romtemperatur i 4 dager. Kok opp vannet med sukkeret og løs opp helt(5-7 minutter). Sett til avkjøling, bland det så i sirupen, og la det modne seg i min. 10 dager. Filtrer og ha på flasker. Du kan også blande det ut med kokt vann for å få en svakere Limoncello. Denne holder ca 40%.

Vinmonopolet

En 70cl. Limoncello, som holder 32%, koster 342 kroner på polet. ½ liter Luxardo Limoncello, 27%, får du for 180 kroner. Men hjemmelaget blir selvfølgelig aller best.

%d bloggere liker dette: