Mazzancolle er ikke scampi!

Slik ser mazzancolle ut. http://londonfishmonger.blogspot.no/2012/06/wild-mediterranean-prawns-rosso-rosa.html

Når en ellers (virker det som) seriøs restaurant ikke har mot til å sette det riktige navnet i restaurantmenyen sin fordi noen kunnskapsløse eller “oversmarte” importører i sin tid ødela råvarens navn, ry og renommé, vil kanskje mange lure på om mer i menyen er jukset med. Enhver norsk restaurant bør bruke det latinske navnet bak råvarenes navn i menyen. Da unngår man slikt, og da er du nokså sikker, men svindel kan man selvfølgelig aldri verne seg helt mot. Norske råvarer og produkter med beskyttet betegnelse bør omtales i menyen. Enhver restaurant bør også legge sin sjel i å gi gjesten riktig og god informasjon om det de serverer. Alt lureri kan jo etterprøves. (Bildet helt øverst på forsiden: Fra menyen hos Campo de´Fiori, Oslo.)

En av VG´s restaurantanmeldere anmeldte nylig restauranten Campo de` Fiori i Oslo i en artikkel han kalte “En ekte italiener”. Bilde av en norsk sjøkreps gjorde at en liten sjekk i menyen kanskje ikke var så dumt. Og i den sto det Mazzancolle grigliate ar salmoriglio ( at det vel skulle stå al salmoriglio er en annen sak). Og på norsk sto det Grillet sjøkreps med salmoriglio sitronsaus. Men Mazzancolle er da ikke norsk sjøkreps!

Dette er norsk sjøkreps = Nephrops Norvegicus = scampi.

Mazzancolla er det italienske navnet på en villfanget reke som tidligere var svært populær. De siste årene er salget langt på vei overtatt av oppdrettsreken tiger prawn (tigerreke), (Penaeus monodon og Litopenaeus wannamei).
Mazzancollas latinske navn er Melicertus kerathurus: Eng.: Tiger prawn/Caramote prawn/striped shrimp Ty.: Roter Furchenkrebs Fr.: Caramote, Sp.: Langostino, Gr.: Gartida. Den har tversoverbånd eller striper: hunnens med grønnlige striper på gul bunn, hannens med rosa striper på mørk bunn. Fargene forsvinner delvis når de avlives eller dypfryses.

Du får en dyrere råvare!

Når du bestiller denne reken på denne restauranten får du en langt dyrere norsk sjøkreps servert på tallerkenen. Og det er jo bra. Men hvorfor? Svaret er svært enkelt; restauranten tør ikke å ta et oppgjør med Norges råeste matsvindel; nemlig at oppdrettsreker selges under den norske sjøkrepsens italienske navn scampi. De feiger ut, bruker et fancy annet råvarenavn.
En seriøs restaurant burde sett det som sin fremste oppgave å rette opp i dette: gi et av verdens mest kjente skalldyr sitt riktige italienske navn i sin egen italienske meny. Det vil vise både mot og klokskap. Gi gjerne en forklaring som fotnote i menyen!

“Flokkmennesker er det styggeste jeg vet om”, sa Erik Bye engang. Så hvorfor er det så mange flokkmennesker i denne saken; mennesker som ikke tør å ta standpunkt, eller rette opp i åpenbare feil eller i juks, før en eller annen “guru” tar sjansen og flokken følger etter. Dessverre må nok både kokkebransjen, sjømatbransjen, restaurantanmelderne, restaurantene, Mattilsynet, Forbrukerrådet og flere regnes blant flokkmenneskene. Bringer dette mat-Norge videre, nei på ingen måte!

Under finner du en oppskrift på argentinske villreker (Pleoticus muelleri).

Argentinske villreker og havsnegler!

Pleoticus muelleri, eller argentinske villreker, får du kjøpt med skall på Rema 1000, og uten skall på Meny. Eng; Argentine red shrimpIt; Gambero argentino,Sp; Camarón langostin Argentina.
Selv kjøper vi de med skall, som også er skåret opp i ryggen, og den sorte strengen fjernet. Veldig lette å skrelle. Oppskriften under er gjort med de uten skall, før Rema fikk sin med skall.
BEGGE ER RÅFRYST PÅ FELTET!

Fritèr rekene i en god jomfruolje et par minutter på hver side. Husk at de er rå før tilberedning.

Bulot er en svært populære sjøsnegle i Frankrike. Disse kjøpte vi i Strømstad, kokte og fryste.
Bulot, (buccinum undatum)Eng.: common whelk, Ty.: wellhorn-schnecken, No.: kongsnegl,  finnes langs hele kysten vår, i tillegg til resten av Nordsjøen, og i den vestre delen av Østersjøen.

Sneglene til venstre på bildet er Bulot, de til høyre heter Rapana (Rapana Tomasina). Sistnevnte må kokes 25 minutter, Bulot er kokt. Vi kjøpte disse i den store asiabutikken i Strømstad.

Ingredienser:
argentinske villreker
bulot, sjøsnegler
rapana, sjøsnegler
baguette
aioli
noen squashblomster
jomfruolje til fritering
Slik gjør du:
De argentinske rå rekene friterer du 3-4 minutter. Dersom du får tak i bulot og rapana, skal rapana kokes i ca 25 minutter, bulot trenger bare å tines. Server med aioli og baguette. Vi hadde squash i hagen, derfor noen friterte av dem.

%d