Smørflyndre skritt for skritt

Litt avhengig av flere ting, får smørflyndren litt forskjellig farge fra tid til annen. Denne luktet godt, og så helt frisk og fin ut.

Smørflyndre er en deilig flyndrefisk. Av og til har de den på Meny, og av og til kjøper vi den der. Vi har spist den flere ganger på Skagen i Danmark, hvor den heter skærising. Søker du smørflyndre opp på nettet får du ofte norsk informasjon hvor det står at den også heter sjøtunge. Det er feil! Er det noe rart at det er lett å svindle med mat i Norge! Hvem har lagt inn dette, er det de som svindler i restaurantene, eller er det språkfolket igjen; de som skriver at det egentlig er snakk om språk? Smørflyndre har det latinske navnet Glyptocephalus cynoglossus, mens sjøtunge har navnet Solea solea. To helt forskjellige arter.

Den ene fileten er skåret ut, det går helt greit med en filetkniv, men også en skarp god annen type kjøkkenkniv går.

Smørflyndren er helt renset for fileter, dette koker du en god kraft på, og fryser ned inntil et par måneders tid..

Og slik ble filetene når de var trimmet litt, med deilig smakfull rogn så og si helt i behold. Den steker du selvfølgelig med.

Fiskefiletene og rognen stekes i jomfruolje, skinnet er fjernet på oversidefiletene, men beholdt på de hvite på undersiden.

Så var det hagens første mandelpoteters tur; kokes med skallet på til akkurat ferdige. Vanne helles av, og de saltes lett.

Aspargestiden er over for lengst, så her måtte vi ty til noen peruianske erstatninger; aspargestopper med tilnærmet god aspargessmak. Har du forresten sett hvordan kjedene ødelegger aspargesen i grønnsakdiskene? Helt forferdelig!

Smørflyndre med asparges og mandelpoteter.

Så enkelt kan du legge det opp; lett brunet også på oversiden, og med en god skive rogn på toppen. Litt stekeolje og noen pepperkorn rundt, og alt ser ut til å stemme.

Ingredienser: (2 personer, unge eller gamle)
1 stor smørflyndre
mandelpoteter
aspargestopper
jomfruolje
litt salt og pepper
Slik gjør du:
Følg forklaringen ovenfor.

%d bloggere liker dette: