Scampi på Wikipedisk

Scampi, små
Dette er scampi, Nephrops Norvegicus, små sådanne. At noen er litt sorte i hodet betyr ingenting, det forsvinner ved tilberedning.

Wikipedia er et slags leksikon hvor hvemsomhelst kan legge inn det hvemsomhelst synes skal legges inn. Og da kan det bli mye rart. Særlig når ingen har ansvaret for kvalitetskontroll. Søk på scampi for eksempel, da finner du “hvemsomhelst”-innlagt bevisst feilinformasjon om Nephrops Norvegicus, som altså er scampi, eller norsk sjøkreps som vi sier. 4 ganger har de fjernet informasjonen jeg la inn for noen år siden. (ligger i PDF lenger nede).Og på Wikipedia har de lagt inn denne svært korte, ufullstendige “informasjonen”:

Scampi (Nephrops Norvegicus)
Scampi brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker eller hummerhaler.[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]
I England er navnet scampi reservert for sjøkreps (Nephrops norvegicus) mens artene Metanephrops andamanicus, Metanephrops challengeri og Metanephrops thomsoni kalles «pacific scampi». [11]

Etymologi[rediger | rediger kilde]
Scampi kommer fra italiensk og brukes både som entalls og flertallsform på engelsk og norsk.[12][1] Entallsformen på italiensk er scampo og entallsformen kan også brukes på engelsk, men ikke på norsk.[12]

I mat[rediger | rediger kilde]
Scampi kan brukes i forskjellig retter og tilberedning og bruk varierer avhengig av om det dreier seg om en type reker, hummerhaler eller sjøkreps.[3][4][5][6][7][8][9][10]

La oss ta for oss dette punkt for punkt:

Villreker, arg
Dette er argentinske villreker, Langostino austral, og ikke oppdrettet som man da forstår. En reke med rødt skall, fast og fint kjøtt, og lett å tilberede.

Påstand 1:

Scampi brukes i Norge om sjøkreps, kjempereker eller hummerhaler.
Scampi brukes om sjøkreps: Dette er feil, scampi er norsk sjøkreps, det brukes om kjempereker, som ikke er sjøkreps, og altså ikke Nephrops Norvegicus. Og det er svindel med råvarenavn.
Så vises det til hummerhaler. Går man til linken, omhandler den familien Metanephrops som lever i varmere farvann rundt New Zealand. Navnet Pacific scampi brukes om tre arter i denne familien. (Stillehavskreps på norsk.) Fås ikke kjøpt i Norge.

Videre fra linken Metanephrops :
Individene skilles fra hummer og sjøkreps gjennom at begge klørne er like store, osv.
Skilles fra hummer og sjøkreps. Metanephrops er en type sjøkreps.
Ingen steder på denne linkens side er forøvrig ordet hummerhaler brukt!

Påstand 2:

I England er navnet reservert for scampi.
Man reserverer ikke et sjødyrs navn, enten så er det navnet eller så er det ikke navnet. I Storbritannia (Fish Labelling Regulations) er navnet scampi ett av fire påbudte navn for norsk sjøkreps: Norway lobster, Scampi, dublin Bay prawns og Langoustine.
Navnet scampi er altså ikke tillatt brukt på reker av noe slag i UK.

Scampi, villreker, kraft kokes
For å få en god saus koker du skallet og klørne fra sjøkrepsen og rekene med litt sitron, løk, hvitløk og noen dryss dill. Salt og pepper smaker du til med når sausen er ferdig.

Påstand 3:

Entallsformen på italiensk er scampo og entallsformen kan også brukes på engelsk, men ikke på norsk.
Hvorfor kan den ikke det? Scampo betyr en sjøkreps. Dette er kvalifisert tøys.

Scampi, villreker,sepia i marinade
Sjøkrepsen, villrekene og sepiablekksprutene legger du i en marinade med jomfruolje, salt og pepper, og noen hvitløkkløfter. En time i kjøleskap holder.

Så til noen av linkene de har lagt inn.

For riktig å kunne “bevise” at informasjonen om scampi er riktig viser man til 12 forskjellige linker, de fleste fra norske kjendisers kokebøker. Det er en kjent sak at en samlet matbransje i Norge tror at scampi er oppdrettsreker. Derfor er disse henvisningene like feil som informasjonen i de respektive bøkene eller oppskriftene de henviser til. Jeg viser allikevel til noen av dem:

Link nummer:
4. Aase Strømstad: “Skalldyr til hverdag og fest: “Tigerreker kalles også scampi.”
6. Otto Ramsbacher: “Kokekunst 2000”: “Scampi er en oransjefarget kjempereke
Aase Strømstad sier tigerreker er scampi, Ramsbacher sier kjempereker er scampi. (Rekene blir forøvrig først oransje ved koking/steking.)
7. Brita Olsson, Landbruksforlaget: “Mat av fisk og skalldyr”
Under scampi står det: Se sjøkreps. Her sier forfatteren at scampi er sjøkreps (Scampi, Se sjøkreps står det), men at kjempereker selges som krepsehaler og serveres som scampi, som hun altså selv sier er sjøkreps.
8. Yngve Ekern. “Himmelsk fra havet, skalldyr, skjell, fisk”: “Black tiger og king prawns. I restaurantverden kan disse ofte omtales som scampi.”
Her er kongereker også tatt med under navnet scampi.
10. Gyldendals store kokebok 1978:
3 retter hvor navnet scampi er brukt, alle med sjøkreps. Scampi fritti”, “Scampi på spidd”: 24 krepsehaler osv. Det samme med de to andre oppskriftene. Dette er altså helt riktig. En glipp fra hvemsomhelstene?

Scampi, villreker,sepia retten2

Marinerte sjøkreps, villreker og sepiablekksprut

Ingredienser:
2 sjøkrepshaler til hver
2 villreker til hver
2 små sepia til hver
olivenolje
hvitløk og litt tørket dill
loff
en ss cognac
creme fraiche
Slik gjør du:
Fjern skallet på sjøkrepsen og rekene. Legg sjømaten i marinade som beskrevet i bilde ovenfor. Skallet har du i en kjele med vann, en sjalottløk i skiver, hvitløkskiver og dill. La koke en halvtime. Sila av, kok inn, og ha i creme fraiche, litt maizena hvis den ikke blir tykk nok. Rør i 1 ss cognac tilslutt.
Stek sjømaten i marinaden til passe; sjøkrepsen er akkurat ferdig når fargen på halekjøttet skifter fra gejnnomsiktig til hvitt.

%d bloggere liker dette: