Mangold, den andre spinaten.

Mangoldrett, piggvar
Dersom du har mangold rett i isvann etter koking, beholder den sine fine farger. Vi har servert denne deilige grønnsaken til dampet piggvarfilet.

Vel, mangold er ikke helt spinat, men du bruker den akkurat som spinat. Og dyrker du mangold selv, er den mye lettere å få til. Spinaten går fort i stokk. Og den er sunn som få andre. Men svært lite brukt i Norge. Dessverre!

Mangold i farger
Mangold har flere farger. Her ser du både med rød, gul og grønn stilk. I tillegg har den også hvit.

Beta vulgaris heter denne urteaktige planten fra den botaniske familien Chenopodiaceae. Den er en av de eldste kjente bladgrønnsakene, kjent og lovprist av både de gamle grekerne og romerne.

Mangold i drivhuset
Små mangold i drivhuset. Disse ble satt ut i hagen, men vi tok dem inn fordi det gikk litt sent. De får godt med vann og økologisk gjødsel. Så nå blir de nok større!
Mangold i hagen2
I en ikke altfor stor hage må du utnytte plassen. På bildet ser du til venstre en spinat som har gått i stokk, og en mangold som blir større og større for hver dag. Plantet i bringebærbedet!

Det finnes faktisk to typer; stilkmangold og bladmangold. Du ser tydelig forskjell, den brede hvite stilken på stilkmangold, og den tynne smale på bladmangold viser forskjellen. Og , den er toårig; dvs du klipper av den første året, neste vår kommer den opp igjen. Men i de strengeste områdene må du nok dekke den godt til før vinteren.

Mangold på Borgja2
Og slik så mangolden ut i det store drivhuset på Borgja gård i Bø. Vi fikk frøene av våre gode venner Rita og Eivind på gården.

Stilken spiser du avkokt som asparges eller purre. Gjerne også rå som stangselleri, eller som en erstatning for artisjokk. Og bladene tilbereder du akkurat som spinat. De unge bladene spiser du rå i salater, de litt eldre koker eller damper du. Og gjerne bare med noen dråper sitron, litt god ekstra jomfruolje, og et lite dryss parmesan.

Mangold, stilker koker
Først koker du stilkene i 3 minutter, så bladene i samme vannet i ett minutt. Og så er det å helle av vannet og legge dem i isvann. Først da er de klare for videre tilberedning.

Og du finner mangold i de fineste farger fra dyp røde stilker til gule, hvite og grønne. Dersom du gjerne vil beholde fargene når du serverer dem har du alt i isvann når de er kokt eller dampet. Da får du et lite kunstverk på tallerkenen!

Mangold koker
Ett minutt til sammen med stilkene, i godt saltet vann.

Sunne er de også

Mangold har et høyt innhold av provitamin og jern. Den er fin til slanking, og gir en god metthetsfølelse selv med et svært lavt innhold av kalorier (20ckal/100 gram).
Den er blodrensende, og fjerner surt toksisk avfall som feks urinsyre, for de som har for mye av det! Som jeg selv, med min podagra, som jeg nå holder i sjakk med en liten tablett hver dag. Og når mangolden er ferdig; også med den.

Mangold, råvarer
Mangoldblader, løk, hvitløk og litt basilikum til sausen er det som skal til. Servert til avkokt piggvarfilet.

Men, den inneholder også en god del oksalsyre, så de med nyrestein må passe litt på! De skal ikke spise den rå. Mangold kalles også “den fattige manns asparges”. Men god er den, særlig finner du smak i stilkene. Og ellers; roten inneholder godt med sukker, og ble tidligere brukt til å ta ut sukker. Og den er i slekt med sukkerroen.

Mangold, klargjort_edited-1

Mangold som i Italia

Ingredienser:
Godt med mangold, den skrumper veldig inn
1 løk
3 hvitløkfedd
salt og pepper
revet muskatnøtt
litt chili
olivenolje

Mangoldrett, piggvar4
Mangold servert til piggvarfilet og uskrelte poteter. Med en smør/creme fraiche og basilikumsaus.

Slik gjør du:
Skjær stilkene fra bladene. Del bladene litt grovt. Blansjer stilkene 3 minutter, ha i bladene og blansjer ett minutt til. La renne av og ha rett i isvann for å beholde de fine fargene.
Varm opp olivenoljen og ha i stilk og blader, krydre og la surre et kvarters tid. Server som tilbehør til kjøtt eller fisk. Vi har servert den til piggvarfilet.

Print Friendly, PDF & Email