Det er agurktid igjen!

Agurk, syltet_edited-1
Snu glassene rett etter at agurkene er lagt i, da er du ganske sikker på at de holder seg lenge!

Både i avisene og hos oss er det snart agurktid. Når ferien begynner starter avisenes agurktid, og om noen få uker starter vår. Agurkene begynner å forme seg og vokse, takket være det gode været, og da må vi begynne å tenke på sylteagurkene, som er først ferdige. De må plukkes inn, lagres til det er nok til første sylting, og ja, -så er vi igang igjen. Du som ikke har hage, kan jo kjøpe inn og sylte når de er i butikken. For uansett, de hjemmelagde blir best!Akkurat som tomaten er et bær, er agurk botanisk sett en frukt. Men for oss matglade er den en grønnsak i gresskarfamilien. Noen mener den stammer fra Afrika, andre fra India. Og til Norge kom den rundt 1660. Litt C-vitamin, lite energi, men mye vann, nesten hundre prosent. Men smaken er deilig allikevel.

Agurk, slange, ekte_edited-2
Dette kan vi vel ikke kalle annet enn en slangeagurk. De du får i butikken er jo helt rette. Kunsten er å skjære litt på skeiva!

Av mange regnet som den beste salatgrønnsakplanten. Selv blir jeg sulten bare av lukten. Og til frokost har jeg i mange år spist to brødskiver; en med makrell i tomat, og en med kaviar, to skiver sprø slangeagurk og på toppen en skive Norvegia. Det er faktisk godt!

Vi skiller mellom frilands og drivhusagurker; slangeagurk dyrker vi i drivhus, sylteagurk både i drivhus og på friland. Slangeagurken foretrekker mer enn 16 grader og en høy luftfuktighet, så i et lite hagedrivhus er det lurt å plante den så langt unna døren som mulig, den liker heller ikke kald trekk. Den liker seg godt i en blanding av jord og kompost. Den liker som sagt høy luftfuktighet, men ikke vasstrukken jord. Derfor hypper du opp rundt stammen, så den ikke står i vann. Den vil ha forhøyet overflate! En god plante kan gi 20 agurker, snittet ligger på 10.

Agurk, i skiver
Det går utmerket godt an å sylte slangeagurk. Da blir de som en god agurksalat.

På slangeagurk kniper du siderankene to blader etter den første frukten, eller når ranken er 40-50 cm lang. Og nye sideskudd fra sideranken etter et par blad er dannet. Egentlig ikke så komplisert som det høres ut.

Agurk, slange,
Er du heldig kan du få 20 slangeagurker på én plante. Selv om det vanlige nok er 10.

Hvis biene kommer til i drivhuset fjerner du hannblomsten, som har en enkelt stilk. Behold bare hunnblomsten som har en liten agurk under blomsten. Dersom det er dårlig med bier, fjerner du kronbladene på hannblomsten, og fører den inn i hunnblomsten. Du overtar altså ”blomsten og bien”-funksjonen! Høst nå de er passe store til sylting. Jo mer du kutter dess mer produseres.

Sylting, tre slag2
Til venstre sylteagurk, i midten syltet slangeagurk, og til høyre asier. Bak ser du slangeagurk klare for høsting. Og bak til høyre er druene nesten modne. Bildet er fra drivhuset på Borgja gård i Bø.

Tid for sylting

Hvorfor sylte selv, når du får deilige sylteagurker på glass i butikken? Ja, si det. Det må vel være for at du får gleden ved å så agurkene, følge med når de spirer, for så å følge dem gjennom hele perioden frem til du kan høste dem. Og så lage noe du vet smaker best av alt, og du kan være stolt av å dele med andre! Hvem sylter selv i dag; stort sett bare de litt eldre, eller de matgale, matglade menneskene spredt rundt i landet tror jeg. De finner stor glede i dette. Å se og følge med alt som spirer og gror er jo i seg selv en stor glede; naturens største gave til oss! Så la oss prøve med både sylteagurk, syltet slangeagurk og syltede asie.

Agurk, sylting4
Sylteagurkene er akkurat lagt på glass. Foran ligger slangeagurkene klare til agurksalatsylting.

Sylteagurker, eller picklesagurker som de også heter, dyrker du på friland. Fordi det spruter litt opp fra bakken når det regner, er det ikke til å unngå at de får litt jord på seg, men det
skyller du av ved høsting. Her ser du to små agurker til venstre.

sylteagurk, friland
Sylteagurker, eller picklesagurker som de også heter, dyrker du på friland. Fordi det spruter litt opp fra bakken når det regner, er det ikke til å unngå at de får litt jord på seg, men det skyller du av ved høsting. Her ser du to små agurker til venstre.

Syltede drueagurker.

Ingredienser:
1 kilo sylteagurk
1 liter eddik 5%
250 gram sukker
1 stor spskj sennepsfrø
1 halv pose sursildkrydder
Krondill hvis du har i hagen
Slik gjør du:
Legg først agurkene i en lake med 100 gram salt til 1 liter vann, i ett døgn. Skyll og tørk av agurkene. Kok opp eddik og sukker, og tilsett krydderene, gjerne også noen skiver hvitløk. Mange oppskrifter viser til 7% eddik. Jeg synes den blir for sterk da, agurkene blir for sure! Avkjøl og hell laken over agurkene, som du har lagt lagvis på glass. Alternativt kan du også først ha i krydderene når du legger agurkene på glass. Noen heller av laken og koker den opp, avkjøler og heller på glass etter en uke. Det gjorde jeg ikke denne gangen. Bruk gjerne atamon konserveringsmiddel, hvis du ikke har noe i mot de t2 e-stoffene. (oppskriften står på posen). Etter 14 dager kan du prøvesmake.

Agurk, slange, syltet
Snu de rengjorte, steriliserte glassene på hodet etter at du har fyllt dem helt opp. La de stå slik over natten. Det hjelper på riktig lagring. Disse har stått en uke på kjøl.

Syltet slangeagurk.

Det går fint an å sylte slangeagurk, dvs det bli mer som agurksalat på glass! Og deilig blir det. I Danmark får du kjøpt det i de fleste butikkene. Men vær oppmerksom på at de skrumper på glasset. Det er jo i utgangspunktet nesten hundre prosent vann!

Agurk, slange, sylting
Med denne går det fort. Men det går også greit med en ostehøvele eller mandolin.

Syltet slangeagurk

Ingredienser:
2 kilo slangeagurk
1 pose sursild eller pickleskrydder
noen krondillskjermer
noen små kvister fransk estragon
noen skiver fersk ingefær
6 dl. 5% eddik
5 dl. vann
7 dl. sukker
3 tskj salt
Slik gjør du:
Kok opp salt og sukker med eddiken og vannet. Avkjøl. Legg den skivede slangeagurken på glass lagvis med krydderet. Fyll helt opp med lake. Sett på tett lokk og snu glassene førsate natten. Prøvesmak etter 14 dager.

Asier
Vask og skrell asiene. Del i to på langs, og skrap ut alle frøene som på bildet.

Syltede asier

Dette er en av de matvarene vi alltid kjøper med oss når vi tar en uke eller to i leilighet på Skagen, eller andre steder i Danmark. Hvis vi ikke har syltet selv da! Deilig til leverpostei, kyllingmiddag og mye annet. Vi fikk ikke tak i asiefrø i år, så vi lar heller sylteagurkene vokse seg til ”asier”.

Asier, lake og skrellet
Asiene har ligget med salt over natten, og er klare til å skives. Bak den kokte laken.

Langeland kæmpe er den vanligste sorten i Danmark. Forskjellen på sylteagurk og asier er ikke den største; sylteagurk er ruflete med små ”pigger”, asieagurken er glatt. Så i år blir dette et rent eksperiment som kanskje smaker godt.

Asier, skivet
Asiene er delt opp og klare for å legges på glass.

Ingredienser:
½ liter 5% eddik
½ liter vann
125 gram sukker
1 kilo asier i skiver som på bildene
6 laurbærblad
4 tskj sort hel pepper
småløk i skiver (delikatesseløk eller sjalott)
10 skiver pepperrot
10 skiver ingefær
noen skjermer krondill
1 liten spansk pepper i ringer uten frø
Slik gjør du:
Skrell agurkene, del i to på langs, skrap ut frøene godt, salte i ett døgn ved å strø salt i fordypningen etter frøene og rundt ellers. Neste dag skyller du dem, tørker dem godt med et kjøkkenhåndkle og skjærer i skiver som på bildene.

Asier, nettopp nedlagt
Klare for 12 dager på kjøla. Dette blir det spennende; vi har brukt sylteagurk som asier!

Kok opp laken med alle ingrediensene i. Ha i agurkskivene og kok forsiktig i 5 minutter. Ta ut skivene med hullsleiv, og fordel i rengjorte, steriliserte glass (110 grader i stekeovn i 30 minutter, gjelder også for oppskriftene ovenfor). Fyll helt opp med laken og skru på tette lokk. snu glassene over natten, og prøvesmak etter 12 dager.
Ikveld prøver vi sylteagurkene. Med en rett som blir både salt, sur og søt! Den tar vi i en senere oppskrift.