Sepia og kalmarrisotto

Sepia og kalmar er to deilige blekksprutarter som bare trenger 3-4 minutters koke eller steketid. Kalmar har vi langs kysten vår, sepia av og til. Men la oss begynne med gremolataen, den skal vi bruke som gremolatasmør i dag. Finrevet sitronskall, finhakket persille og ditto hvitløk er det vi bruker i smøret. Du varmer opp godt med smør og har i gremolataen.
Vi starter med godt med løk i gryten; drysset løken over tre ss jomfruolje. Stek den blank ved ikke for sterk varme.
Safran, sitron og ris er klar. Som du ser har sitronen fått skrellet av det meste av skallet. Og det ligger på det øverste bildet.
Her bruker vi ferdig fiske og hummerkraft fra flaske; det enkle er jo også det beste ofte. En og en halv ss til 5 dl.
Bland i safranen, og kraften og litt og litt underveis, til risottoen har fått en 15-16 minutters småkoking under lokk.
Mens risottoen koker steker du den oppdelte sepiablekkspruten og kalmaren i tre til fire minutter. Sepiaen har en litt gulere farge enn kalmaren på bildet. Jeg lar det fiolette skinnet være på, litt for utseendets skyld, men fjern det gjerne.
Risottoen er ferdig, og da gjenstår bare å blande i de to blekksprutene. Smak gjerne til med litt mer salt og pepper, det er lettest nå.
Dette ble absolutt en av de beste risottoene jeg har laget; fin al dente ris, nydelig smak, og blekksprutkjøtt med akkurat passe mørhet.
Print Friendly, PDF & Email